Deel Tweede Kamer wil niet dat EU zich bemoeit met woningbeleid

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 4 juli 2012.

4 juli, wetsvoorstel - Het debat over de nieuwe woningcorporatiewet was eigenlijk al afgerond op 26 juni. 3 juli zou worden gestemd over het wetsvoorstel. Maar Monasch (PvdA i) stelt op het laatste moment voor om de Europese beschikking uit het wetsvoorstel te halen. Op verzoek van CDA i'er Van Bochove wordt het debat heropend.

De Europese Commissie i heeft in 2009 in een beschikking vastgelegd dat woningcorporaties geen woningen meer mogen verhuren aan mensen met een te hoog inkomen. De bedoeling hiervan is om oneerlijke concurrentie met particuliere verhuurders te voorkomen. De regering overlegt nog met Brussel over de hoogte van de inkomensgrens. Monasch is tegen zo'n inkomensgrens -- Lucassen (PVV i) is dat met hem eens -- en wil dat de invoering van de Europese beschikking niet in de wet komt zolang de onderhandelingen nog lopen.

Onverantwoord

In de ogen van minister Spies (Binnenlandse Zaken) is het onverantwoord om de Europese beschikking uit het wetsvoorstel te halen: Nederland is verplicht om deze in te voeren. Als Nederland dit niet doet, frustreert het de lopende onderhandelingen en kan de Europese Commissie maatregelen treffen. Wat Monasch wil, kan volgens Spies ook door in het wetsvoorstel op te nemen dat bepaalde delen van de wet pas later worden ingevoerd. De Boer (VVD i) en Berndsen (D66 i) steunen de opstelling van de minister.

Voorhang

De bedoeling is om met Algemene Maatregel van Bestuur de wet op een later moment verder uit te werken. Karabulut (SP i) vindt het belangrijk dat de Kamer nauw betrokken wordt bij regels over financieel beleid, beheer en toezicht. Zij wil dit regelen via een zware voorhangprocedure, die aanvullende wetgeving nodig kan maken. Minister Spies vindt zo'n zware procedure overdreven: overleg met de Kamer is altijd mogelijk.

De Kamer stemt op 5 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.