De strijd over de EU-begroting op lange termijn (2014-2020)
Is de EU i, die te midden van de economische crisis zit, in staat om haar ambitieuze doelen van de EU2020-strategie i te bereiken of wordt het een chaos doordat lidstaten die zich bezighouden met wat ze terugkrijgen van wat ze bijdragen? Zal er een betrouwbare begroting zijn, wat zal er met traditionele beleidsdomeinen gebeuren en uit welke bronnen moet dit worden gefinancierd?
Deze en nog andere vragen komen aan bod in dit dossier waar we het debat van het volgende meerjaren financieel programma i (MFF) volgen.
De MFF bepaalt hoe het budget van de EU voor de komende zeven jaar wordt uitgegeven aan verschillende beleidsterreinen. Er zal ook een nieuw voorstel zijn voor eigen middelen om zeker van inkomen te zijn. De Commissie zal in juni een voorstel presenteren, wat het startschot zal geven voor discussies die nog maanden lang zullen duren.
Het Europese Parlement i nam een positie over MFF aan in juni 2011 op de basis van een report door de Special Policy Challenges Committee (SURE i).
Het werk werd verdeeld in drie fases:
Fase 1 (juli-december 2010) discussies over technische en horizontale onderwerpen (bijvoorbeeld de Europa 2020 strategie, the lengte, structuur en grootte van de MFF)
Fase 2 (januari-maart 2011) discussies over specifieke politieke prioriteiten (landbouw, cohesie, energie, ontwikkelingshulp, externe relaties)
Fase 3 (april-juni 2011) onderhandelingen over een gemeenschappelijke EP positie en stemming over het rapport
Met de stemming tijdens de plenaire sessie is de rol van de Commissie uitgespeeld, maar het EP is nog steeds betrokken met de discussies over de toekomst van het budget.
Verder in dit dossier
Eerste De geschiedenis van het eigen middelensysteem EU begroting 2014-2020: bevriezen zonder bijstellen ambitie is geen optie Tijd voor een radicale hervorming van de EU inkomsten - Lamassoure
REF. : 20110429FCS18370