Minister De Jager verdedigt voorstel om Nederland te laten meedoen aan het noodfonds

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2012.

23 mei, wetsvoorstel - "Een slagvaardig Europees noodfonds i is noodzakelijk voor financiële stabiliteit." Minister i De Jager (Financiën) verdedigt zijn voorstel om Nederland te laten meedoen aan het noodfonds van 700 mld. Hij krijgt steun van CDA i, VVD i, PvdA i, D66 i en GroenLinks i. Wel uiten diverse woordvoerders hun zorgen over de democratische controle op het fonds.

Als een lidstaat in financieel zwaar weer terechtkomt, kan hij aanspraak maken op een bijdrage uit het Europese noodfonds. De Nederlandse bijdrage aan dit zogenoemde Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM i), dat op 1 juli in werking moet treden, kan oplopen tot 40 mld. In noodgevallen kan Europa met 85% van de stemmen besluiten tot steunverlening. Wij geven dus het laatste woord over de Nederlandse bijdrage weg, oordeelt Irrgang (SP i). Hij stelt dat de Kamer buitenspel wordt gezet.

Belastinggeld

Volgens Brinkman i betaalt de Nederlandse burger netto het meest voor het noodfonds. "En in een noodsituatie beslissen anderen over ons belastinggeld", voegt Van Dijck i (PVV i) toe. Ouwehand i (PvdD) en Schouten i (ChristenUnie i) sluiten zich bij deze kritiek aan. Maar minister De Jager wijst erop dat de Kamer over deelname aan het ESM beslist. Ook benadrukt hij dat een eventuele verhoging van de Nederlandse bijdrage onmogelijk is zonder parlementaire goedkeuring.

De Kamer sprak eerder op 22 mei over dit onderwerp. Het debat gaat op 24 mei verder.