Tweede Kamer debatteert met Rutte over herstellen Europese economie
23 mei, debat - Stimulering van de economische groei in Europa. Dat was het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de Europese top van 23 mei, in de aanloop naar de Europese Raad i van 28 en 29 juni. De woordvoerders debatteren met premier Rutte i over verschillende mogelijkheden om de Europese economie uit het slop te trekken.
Komt er met de verkiezing van een nieuwe Franse president, François Hollande i, minder nadruk op begrotingsdiscipline in Europa? Met alleen miljardenbezuinigingen kunnen wij economisch herstel voorlopig wel vergeten, meent Van Bommel (SP i): "Eurolanden i moeten langer de tijd krijgen om hun economie op orde te brengen." Dat ziet Dijkhoff i (VVD i) anders: het laten oplopen van de schulden zorgt alleen maar voor meer problemen. Hij zet in op innovatie, onderzoek en vrijhandelsverdragen om banen en welvaart te creëren.
Sproeien
"Naast snoeien moet je ook sproeien", zegt D66 i-woordvoerder Schouw. Hij wijst op bestaande plannen om de economie te stimuleren, zoals de EU 2020-strategie i. Als het aan hem ligt, worden dergelijke Europese "praatplannen" eindelijk uitgevoerd. Ook volgens Braakhuis i (GroenLinks i) is het tijd om werk te maken van duurzame groei in Europa: "Er moet geld worden verdiend om de schulden te betalen." Ouwehan id (PvdD i) waarschuwt dat economische groei en landbouwsubsidies niet ten koste mogen gaan van natuur en milieu.
Fondsen
In Europa wordt gesproken over een groeifonds van 200 mld., weet Van Dijck i (PVV i). Daar ziet hij niets in: "Stop met nog meer geldverspilling door Brussel." Op zijn beurt vindt Voordewind i (ChristenUnie i) dat de regering niet akkoord moet gaan met eventuele verhoging van de Europese structuurfondsen, omdat dit onvoldoende economische groei oplevert. Om de jeugdwerkloosheid in Zuid-Europese landen als Griekenland terug te dringen, pleit Plasterk i (PvdA i) voor herstructurering van Europese subsidies.
Eurobonds
President Hollande is voorstander van eurobonds, obligaties waarmee de schuld van de eurolanden gezamenlijk kan worden gefinancierd. Wie gaat dat betalen?, vraagt Ormel i (CDA i) zich af. Voordewind stelt dat met eurobonds schuld op schuld wordt gestapeld. Ze nemen de druk om te hervormen weg, voegt Dijkhoff eraan toe. Premier Rutte valt hem bij: "Het vergemeenschappelijken van schulden lijkt mij een buitengewoon slecht plan." Maar Braakhuis vraagt Rutte om eurobonds niet bij voorbaat al af te wijzen.
De Kamer stemt op 23 mei over de moties die bij dit debat zijn ingediend.