Expats: Registreer je nu voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012!

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 24 april 2012.

Als je als Nederlander in het buitenland wilt deelnemen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen moet je snel in actie komen. En goed de procedures in de gaten houden. Over de vorige verkiezingen - van 9 juni 2010 - kwamen zoveel klachten bij de Wereldomroep, dat we er zelfs een Zwartboek van hebben gemaakt. De Tweede Kamer i eiste daarop van de regering maatregelen om bij volgende verkiezingen de stemming soepeler te laten verlopen. Maar zijn die maatregelen wel genomen?

Zo’n 500.000 Nederlanders mogen vanuit het buitenland hun stem uitbrengen. Uiteindelijk kwamen er in juni 2010 33.849 geldige stemmen binnen, zo liet burgemeester Van Aartsen van Den Haag weten. Een magere opkomst van 7 procent. De vraag is hoeveel stemmen twee jaar geleden om allerlei redenen verloren zijn gegaan.

Registratie

Het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag moet ervoor zorgen dat Nederlanders die in het buitenland wonen hun stembiljetten krijgen. Daarvoor moeten zij zich trouwens wel hebben laten registreren. Maar dat kan pas als de verkiezingsdatum bekend is en het formulier beschikbaar is. Vanaf 5 mei kun je hier je registratieformulier downloaden.

Emigranten en expats die bij adres officieel bekend zijn, krijgen een registratieformulier toegestuurd, dat zij naar Den Haag moeten opsturen om vervolgens het stembiljet toegezonden te krijgen. In sommige landen kan het biljet ook naar de ambassade of het consulaat worden gestuurd. B&W van Den Haag moeten binnen een week na ontvangst de registratie aanvaarden.

Uiterlijk zes weken voor de verkiezingsdag moeten het formulier bij Den Haag of een ambassade binnen zijn.

Problemen in het eerste traject - registratie

Degenen die willen stemmen, blijken vaak de nodige hobbels te moeten nemen om hun stem daadwerkelijk te kunnen uitbrengen. Een overzicht van wat er 2 jaar geleden mis ging en van wat inmiddels is veranderd:

  • Ambassades en consulaten hebben de nieuwe registraties niet op tijd doorgestuurd naar Den Haag.
  • Het registratieformulier komt niet aan bij iemand thuis of het komt niet aan bij de gemeente Den Haag. - - Of - in het vervolgtraject - de envelop met stembiljet arriveert te laat bij de kiezer. Soms werkt de post te traag of raken poststukken kwijt.

Anno 2012 is er een verbetering. Kiezers kunnen namelijk hun registratieformulier en een kopie van hun identiteitsbewijs scannen en naar Den Haag e-mailen.

Tussen het vaststellen van de kandidatenlijsten en de verkiezingsdatum moeten minimaal 43 dagen zitten. Binnen een week moeten de biljetten worden gedrukt en verstuurd. Dan zijn er nog 5 weken over voor de route naar expat in het buitenland en het retour naar Den Haag.

Let er dus op dat je het formulier op tijd opstuurt. Sommige stemmen zijn heel lang onderweg naar Nederland. ‘Pays-Bas’ onderaan het adres wekt soms verwarring bij het plaatselijke postkantoor. Zet er desnoods zelf HOLLAND voor in de plaats.

Stemmen via internet mag niet. Het zou niet veilig zijn.

Nog een tip van de gemeente Den Haag: machtig een persoon in Nederland om namens jou je stem uit te brengen.

  • O ja, af en toe kwamen er ook lege enveloppes met de post, of een ongeldig stembiljet. Vaak was het te laat om alsnog een stembiljet te krijgen.
  • Buiten de Europese Unie i kun je ook je stem uitbrengen op de ambassade. Binnen de EU was en is dat niet mogelijk. CDA i-europarlementariër Wim van de Camp i wilde dat in 2010 veranderen.

Adreswijziging doorgeven

Er zijn ook mensen die zijn vergeten hun nieuwe adres in het buitenland door te geven. Als je daarom je stembiljet misloopt, krijg je geen nieuw. Zorg dus dat je op tijd je nieuwe adres doorgeeft.

De gemeente Den Haag heeft nu een 'semi-permanent bestand' met kiezers in het buitenland, opgebouwd op basis van vorige verkiezingen. Op dit moment staan daarin 80.000 namen en adressen. Dat betekent dat het grootste deel van de Nederlanders in het buitenland nog altijd niet als mogelijke kiezer geregistreerd staat. Willen zij toch kunnen stemmen, dan moeten ze snel in actie komen.

Het Wereldomroepdossier over de verkiezingen van 2010

Informatie van de rijksoverheid over stemmen vanuit het buitenland

Ook de Kiesraad geeft informatie

Meer artikelen lezen voor en door Nederlanders in het buitenland? Neem een gratis abonnement op het WereldExpat Magazine


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa