Tweede Kamer stemt in met wijziging Cotonou-verdrag.

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 12 april 2012.

12 april, wetsvoorstel - Meer aandacht voor het klimaatprobleem, misdaadbestrijding, kinderarbeid en het migratieprobleem. Deze aanvulling op het samenwerkingsverdrag tussen de EU i en de ACS-landen i krijgt instemming van de Kamer.

In 2000 sloten de EU en landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan het Cotonou-verdrag i. Bedoeling van dat verdrag is om de onderlinge handelsbelemmeringen geleidelijk op te heffen en de samenwerking te verbeteren. Een goed verdrag en nu ligt een goede aanvulling voor, oordelen PvdA i-woordvoerder De Lange i en Ferrier i (CDA i): rijke en arme landen moeten samen mondiale problemen oplossen. Omdat naar zijn mening het belang van vrijhandel niet valt te onderschatten, is ook Dijkhoff i (VVD i) voorstander van het wetsvoorstel.

PVV i 'er Driessen i ziet enkele lichtpuntjes in het wetsvoorstel, maar blijft verklaard tegenstander van het verdrag. Hij ziet hier geen taak weggelegd voor "Brusselse bureaucraten". Bovendien zijn volgens hem enkele ACS-landen rijker dan Spanje en Portugal. Betekent meer toegang tot de Europese markt daadwerkelijk meer export naar de EU?, vraagt Irrgang i ( SP i ). Ook hij heeft bedenkingen.

De Kamer stemt op 17 april over het wetsvoorstel.