Nederlandse politici positief over wetsvoorstellen De Jager rondom kredietcrisis (en)

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2012.

7 februari, debat - "We moeten lessen trekken uit de kredietcrisis". Plasterk i (PvdA i) verwoordt aldus het gevoelen van alle woordvoerders. Er is dan ook steun voor zes wetsvoorstellen van minister De Jager i (Financiën) die invulling geven aan de aanbevelingen van de commissie-De Wit.

De commissie-De Wit heeft na een onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis een aantal aanbevelingen gedaan. Die betreffen onder andere het overheidstoezicht op de financiële sector en de bonussen. Veel van de maatregelen die De Jager voorstelt, zijn gebaseerd op het rapport van de commissie. "Doorpakken, want de EU i doet er veel te lang over", oordeelt een tevreden Braakhuis i (GroenLinks i). Ook Schouten i (ChristenUnie i) is positief gestemd, "maar we moeten niet de illusie hebben dat wij alles kunnen dichtregelen."

Bonus

Een eenmalige verhoging van het salaris met maximaal 20% mogelijk maken en daarna een bonusverbod. Dit voorstel van De Jager vindt Koolmees i (D66 i) een verkeerd signaal. Dat zou dan immers ook kunnen gelden voor bestuurders die slecht presteren. Irrgang i (SP i) en Plasterk gaat het voorstel van De Jager niet ver genoeg. Een bonusverbod mag volgens hen niet leiden tot een salarisverhoging van het vaste salaris.

Accountants

Accountants moeten hun werk objectief kunnen doen, zegt Huizing i (VVD i), maar hij vraagt ook aandacht voor de kwaliteit van hun werk. Daarom wijst hij net als Koolmees het voorstel van Van Vliet i (PVV i) af om te verplichten dat accountants na acht jaar van werkkring veranderen. Ook Blanksma i (CDA i) vindt dat roulatie niet automatisch leidt tot kwaliteitsverbetering. Wat vindt De Jager ervan om de controle- en adviestaken van accountants te scheiden?, vraagt de PVV-woordvoerder.

Op 6 februari sprak de Kamer in commissieverband over de wetsvoorstellen. Zij stemt er op 14 februari over en ook over de motie die bij dit debat is ingediend.