Deense premier Thorning-Schmidt krijgt steun van EP voor programma Deens voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 januari 2012, 14:16.

Woensdagmorgen heeft de Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt i het werkprogramma van het net aangebroken EU-voorzitterschap van haar regering aan het EP gepresenteerd. De meeste Europarlementariërs spraken hun steun uit en drongen er bij haar op aan om een sterk standpunt in te nemen voor het oplossen van de financiële crisis.

Thorning-Schmidt richtte zich op de prioriteiten van het programma: begrotingsdiscipline, groei en werkgelegenheid, groen beleid, de veiligheid van de burgers waarborgen en een sterkere stem voor Europa in de wereld. "Het pad uit deze crisis leidt langs meer Europa, niet minder", benadrukte ze.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso i zei dat, tenzij de routekaart die in oktober was voorgesteld, werd uitgevoerd, "onze vooruitzichten voor groei niet zullen worden bereikt".

Sprekers namens de fracties

Joseph Daul (FR), vertelde Thorning-Schmidt namens de EVP: "U moet een politiek voorzitterschap bekleden", omdat "de tijd waarin wij leven van Europese spelers vereist, dat ze niet alleen de wielen oliën of bruggen bouwen, maar toegewijde spelers zijn, die van zich laten horen".

"We zijn het slachtoffer van de financiële markten en ratingbureaus die meer over Europa beslissen dan wij", zei Hannes Swoboda (S&D, AT). Hij bekritiseerde de gesprekken over het internationale akkoord voor het fiscale compact en verwees naar de Financial Times, die het "een irrelevante afleiding" had genoemd.

"Wat Standard and Poor's zegt, is in feite waar", zei Guy Verhofstadt (ALDE, BE); de "Europese leiders moeten hun verslagen lezen". De oplossing is, "zoals iedereen weet: stabiliteitsobligaties, gemeenschappelijke obligaties, u mag de naam kiezen".

Rebecca Harms (DE) prees namens de groene fractie de Deense premier voor haar "kritische benadering" van het Europact, dat zowel het Europese als de nationale parlementen uitsluit van invloed. Ze deed een oproep voor euro-obligaties en riep het voorzitterschap op "nu te handelen".

Martin Callanan (ECR, UK) dankte de premier voor haar openhartige oordeel dat een "belasting op financiële transacties de Europese economie zou schaden". Hij sprak de hoop uit dat het voorzitterschap "een gemeenschappelijke grondslag voor de vennootschapsbelasting" zou verwerpen en in plaats daarvan "groei en de interne markt" zou stimuleren.

Namens de GUE-fractie zei Søren Søndergaard (DA), dat het programma van het voorzitterschap leek, "alsof het door Merkozy was geschreven". "Geen door de EU gedicteerde bezuinigingen meer", zei hij: "We hebben banen en verbeteringen in het algemeen welzijn nodig".

Morten Messerschmidt (EFD, DA) vergeleek de Deense premier met de EU, omdat voor beide "steun onder de bevolking" ontbrak. Hij drong bij Thorning-Schmidt aan "Kom naar Brussel, kom naar Straatsburg" omdat dat de "schade voor haar volk zou beperken".

REF. : 20120118IPR35616