Tweede Kamer maakt zich zorgen over spanningen Turkije en Israël

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 18 januari 2012.

18 januari, debat - Turkije sluit aanvallen op Israël niet langer uit. Deze uitspraak van de Turkse premier Erdogan heeft geleid tot ongerustheid bij de Kamer en de regering. Minister i Rosenthal i (Buitenlandse Zaken) geeft zijn visie en licht toe wat de regering heeft gedaan.

Cyprus . Irak. Koerden . Oplaaiende conflicten daarover tonen volgens De Roon i ( PVV i ) en Van der Staaij i ( SGP i ) aan dat Turkije op agressieve wijze probeert om een regionale grootmacht te worden. "Israël bashing" wordt daarbij blijkbaar gebruikt om de eigen populariteit in de Arabische wereld te vergroten, concludeert De Roon. Dijkhoff i ( VVD i ) omschrijft de Turkse uitlatingen als "dreigend geblaf".

Hulpkonvooi

Dikkers i ( PvdA i ), Van Bommel i ( SP i ) en Peters i ( GroenLinks i ) wijzen op de aanleiding voor het verslechteren van de verhoudingen tussen Turkije en Israël: de Israëlische aanval op het Turkse konvooi dat de zeeblokkade van Gaza wilde doorbreken. De VN i hebben uitgesproken dat die blokkade rechtmatig was, maar de gewelddadige aanval, waarbij doden vielen, niet. Pechtold i ( D66 i ) roept Israël op om daarvoor alsnog excuses aan te bieden, zodat de relatie met Turkije verbetert.

NAVO i en EU i

Is Turkije nog wel een betrouwbare NAVO-partner en potentieel EU-lid? De Roon en Van der Staaij zetten daar grote vraagtekens bij. Ook Van Bommel heeft zijn twijfels, vooral door het harde optreden tegen Koerdische opstandelingen. Maar Dijkhoff, Ormel i (CDA i) en Pechtold wijzen op de belangrijke rol van het land in de regio en bepleiten voortzetting van de samenwerking. Minister Rosenthal sluit zich daarbij aan: de balans slaat positief door voor Turkije, bijvoorbeeld door de rol in Syrië.

Diplomatie

"De verhoudingen tussen Turkije en Israël zijn cruciaal voor de regionale stabiliteit." Minister Rosenthal benadrukt dat hij in zijn contacten met de regeringen van beide landen tracht om de impasse te doorbreken. Hij wil echter niet al te diep ingaan op de diplomatieke acties van Nederland, omdat dit niet zou bijdragen aan een goed resultaat. Alle woordvoerders steunen de inzet van de regering om de spanning tussen de landen te verminderen.