Economische crisis centraal in algemene politieke beschouwingen

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 21 september 2011.

21 september, debat - "Dit wordt een zware tijd." ChistenUnie-fractievoorzitter Slob is niet het enige Kamerlid dat zich zorgen maakt over de economische crisis en de gevolgen van bezuinigingen. Die crisis bepaalt dan ook voor een groot deel de algemene politieke beschouwingen.

Na de Troonrede i op Prinsjesdag i volgen de algemene politieke beschouwingen waarbij de fractievoorzitters een oordeel geven over de rijksbegroting 2012. Uit die begroting blijkt dat het kabinet op tal van posten gaat bezuinigen. Terecht, menen Blok (VVD i) en Van Haersma Buma (CDA i), want Nederland moet in deze onzekere tijden de staatsschuld binnen de perken houden. Achter die bezuinigingen, zoals op het pgb, gaan echter wel mensen schuil, waarschuwt Slob. Mensen zijn onzeker, constateert Van der Staaij (SGP i).

Bezuinigingen

Is bezuinigen de beste remedie? Volgens Cohen (PvdA i) niet. Alleen maar bezuinigen leidt tot economische krimp en bovendien treft het kabinet vooral kwetsbare mensen, meent hij. Roemer (SP i) deelt die mening: "Waarom maakt het kabinet het deze mensen zo moeilijk?" Bezuinigen is pijnlijk, erkent Wilders (PVV i), maar Nederland kan niet doorgaan met het uitgeven van geld dat er niet is. De regering moet vooral slimmer bezuinigen, stelt Pechtold (D66 i), zodat de economie is toegerust voor de toekomst.

Schuldencrisis

Het teloorgaan van de euro zou een ramp zijn voor Nederland, betoogt Cohen. Dat is Blok met hem eens: wij moeten voorkomen dat Griekenland failliet gaat. Thieme (PvdD) en Wilders menen dat steun aan Griekenland in een bodemloze put verdwijnt. Slob en Roemer pleiten voor een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld. Versterk de slagkracht van de EU door soevereiniteit over te dragen en een Eurocommissaris i van Financiën aan te stellen, bepleit Pechtold.

Stekker

Cohen is de "grote gedoger", aldus Wilders. De PvdA steunt toch het Europabeleid van het kabinet en het pensioenakkoord? Maar de PvdA-fractieleider wijst erop dat het de PVV is die de stekker uit dit kabinet kan trekken. Thieme sluit zich daarbij aan: met gedoogsteun maakt de PVV beleid mogelijk waar die partij tegen zegt te zijn, zoals een hogere pensioenleeftijd en steun aan Griekenland. Het land is niet gediend met het vallen van het kabinet, vindt Van der Staaij.

Natuur en milieu

Het kabinet bezuinigt fors op de natuur. Alle reden om de stekker eruit te trekken, zegt Thieme. Van Haersma Buma verdedigt het beleid: het rendement van veel uitgaven is onduidelijk. Het is jammer dat een streep wordt gezet door de ehs, vindt Cohen. Pechtold en Thieme doen een voorstel dat zowel goed is voor het milieu als extra geld oplevert: belasting op vlees. De regering moet meer doen om de economie te vergroenen, betoogt Sap (GroenLinks i).

Pensioenen

Een hogere AOW-leeftijd is hard nodig, oordeelt Cohen. Alleen zo kunnen de oudedagsvoorzieningen op termijn worden veiliggesteld. Pechtold is dat met hem eens, maar vindt de invoeringsdatum van 2020 veel te laat. "Iedereen onder de 55 betaalt nu de rekening", aldus Pechtold. Sap vindt het akkoord een stapje in de goede richting, maar "jongeren trekken aan het kortste eind".

Het debat gaat verder op 22 september.