Geen politieke crisis Nederland over miljardensteun aan Griekenland

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op vrijdag 22 juli 2011.

Het nieuwe noodpakket voor Griekenland zorgt voor onenigheid in Den Haag. Er is een gat tussen de regeringspartijen CDA i en VVD i en hun eurosceptische gedoogpartner, de PVV i. Hoe zorgt premier Rutte ervoor dat niet één van de partijen de stekker uit zijn kabinet trekt?

Het antwoord is: door te accepteren dat de verschillen van mening niet te overbruggen zijn. En door op het punt van Griekenland steun te zoeken bij oppositiepartijen als de PvdA i en D66 i. Daarom kon Rutte na de eurotop in Brussel rustig zijn steun uitspreken voor het gesloten akkoord.

Invloed beperkt

'Wat moest gebeuren was voorkomen dat het probleem Griekenland zou overslaan naar andere landen', verklaarde de premier. 'Ik denk dat we daarvoor alle maatregelen hebben genomen. Tegelijk zorgen we dat Griekenland weer naar de markt kan gaan en daar weer kan gaan lenen, zoals Nederland ook doet.'

Rutte benadrukte dat de invloed van de Europese leiders beperkt is. 'Ik ga niet over de financiële markten', zei hij. 'Mijn rol is er met deze regeringsleiders voor te zorgen dat uw en mijn belangen - als belastingbetaler, pensioengerechtigde, spaarder, iemand met een baan - zo goed mogelijk gezekerd zijn.

Stevige toon

Op Europees niveau hadden Frankrijk en Duitsland de plooien al vóór de top in Brussel gladgestreken. De eis dat verzekeraars, pensioenfondsen en banken zouden bijdragen aan de nieuwe noodhulp bleef daarbij overeind. Ook de Nederlandse minister van Financien Jan Kees de Jager i maakte zich daar sterk voor.

De stevige toon van De Jager is hem in de internationale media niet in dank afgenomen. Maar in het Tweede Kamerdebat dat aan de top in Brussel voorafging, zei de minister dat hij juist pro-Europees heeft gehandeld. Want door een strenge opstelling zakt de EU niet verder weg in het moeras, is zijn gedachte.

Minder Europa i

Tegelijk wil de PVV van Geert Wilders i juist veel minder Europa. De partij vindt dat er 'geen cent' meer naar de Grieken moet gaan: ze hebben er een puinhoop van gemaakt en moeten het dus zelf oplossen. Daarbij moeten ze van de PVV ook uit de euro.

Dat benadrukte PVV-Kamerlid Teun van Dijk nog eens tijdens het debat met minister De Jager. Als je een land dat zich 'stelselmatig niet aan de afspraken houdt' niet uit de euro zet, zei Van Dijk, 'dan zijn alle afspraken die je maakt boterzacht. Elk land kan dan doen wat het wil.'

Geen conclusie

Welke conclusie trekt de PVV uit het besluit om de Grieken toch te helpen? Eigenlijk geen. De partij heeft alleen gedreigd de gedoogsteun opnieuw te bekijken als door de miljardensteun nieuwe bezuinigingen nodig zijn. Maar volgens premier Rutte zal dat niet gebeuren. Zijn kabinet kan dus gewoon blijven zitten.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa