EU-ACP bijeenkomst wil verbetering sanitaire voorzieningen, behoud tropische bossen en beboeting watervervuilers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 19 mei 2011, 8:01.

Toegang tot drinkbaar water is een fundamenteel recht, maar is lang niet overal ter wereld gegarandeerd. Watervervuiling zorgt voor 1,5 miljoen doden per jaar, 2,5 miljard mensen leven zonder enige sanitaire basisvoorziening en 1 op de 6 mensen heeft geen toegang tot drinkbaar water. De EU i-ACP i bijeenkomst in Budapest stimuleert maatregelen om de situatie te verzachten door verbetering van sanitaire voorzieningen, het behoud van tropische bossen en het beboeten van watervervuilers.

Het comité van sociale zaken en milieu van de ACP-EU Paritaire Vergadering debatteerde over dit thema op 17 mei. De Plenaire stemming gaat door op 18 mei.

In ontwikkelingslanden wordt 70% van het industriële afval in bruikbaar water gedumpt. De vervuiling is vooral te wijten aan de industrie, de landbouw en rioolwater, maar de meest vervuilende oorzaak is ongetwijfeld het probleem van meststof.

De impact hiervan is dramatisch: volgens statistieken van de VN i sterft er elke 20 seconden een kind aan het gebrek van sanitaire voorziening.

Het probleem is echter dat investeringen in netwerken en het verlies van drinkbaar water voorkomen heel duur is voor ACP-landen. Toch vraagt de stijgende verstedelijking in de ACP-landen dringend investeringen om op die manier drinkbaar water te kunnen leveren en verspilling ervan tegen te gaan.

Punten op de agenda voor de Paritaire Vergadering

De Paritaire Vergadering vraagt volgende zaken. Ten eerste moeten er meer boorgaten komen in dorpen en sloppenwijken waar zich een stijgende populatie voordoet. Ten tweede vraagt men naar innovatieve oplossingen, zoals chloortabletten om tegen epidemieën zoals cholera die toegeschreven worden aan watervervuiling te vechten. Tot slot moeten EU lidstaten i en ACP-landen maatregelen nemen om te voorkomen dat de industrie, ontbossing, de mijnbouw, de chemische productie en overdreven gebruik van pesticiden een invloed uitoefenen op de waterkwaliteit. Met andere woorden: vervuilers moeten betalen.

Eén van de Millenniumdoelstellingen is om het aantal mensen dat geen toegang heeft tot drinkbaar water te halveren tegen 2015.

Fiona Hall i ( ALDE i, UK): "We moeten coherent zijn in ons beleid. Enerzijds houden we rekening met de millenniumdoelstellingen, maar anderzijds laten we Europese mijnindustrieën hun gang gaan omdat we er niet op aandringen dat ze de standaarden buiten de grenzen moeten respecteren.

Tropische regenwouden hebben ook een belangrijke rol. Ze bezitten grote hoeveelheden koolstof en ze helpen de temperatuur en regen te regelen.

De ACP-EU waterfaciliteit

De ACP-EU waterfaciliteit werd in 2004 opgericht om water en sanitaire basisvoorzieningen aan minderbedeelden te voorzien. Het zorgt er ook voor dat het management en waterbeleid in de ACP-landen erop vooruit gaat. De faciliteit heeft al €200 gekregen van het Europees Ontwikkelingsfonds i.

REF. : 20110513STO19335