Voedselzekerheid in gevaar: mondiaal antwoord is vereist

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 februari 2011, 13:01.

Klimaatverandering en speculatie op de grondstoffenmarkt zijn de belangrijkste factoren die de voedselzekerheid in gevaar brengen in zowel de EU i als daarbuiten, zo menen de Europarlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie. Zij roepen op tot dringende maatregelen om de manipulatie van de voedselprijzen tegen te gaan en ervoor te zorgen dat voedselproductie in de EU aanwezig blijft.

De Europarlementsleden herinneren eraan dat droogte, overstromingen, branden en stormen op grotere schaal dan voorheen een afname van agrarische productiecapaciteit over de hele wereld veroorzaken. Aandacht moet worden geschonken aan bodem- en waterbeheer om het verlies van landbouwgrond te voorkomen. De leden roepen de Commissie ook op om nauwlettend toe te zien op de tenuitvoerlegging van de aan klimaatverandering gerelateerde wetgeving in de lidstaten.

De strijd tegen speculatie

De Europarlementsleden veroordelen de overdreven speculatie in voedselgrondstoffen, landbouwgrondstoffen en brandstoffen met kracht. De resolutie verzoekt de G20 i te zorgen voor convergentie van de regelgeving inzake voedsel en landbouwproducten en landen die niet tot de G20 behoren in de strijd tegen de manipulatie van voedselprijzen te betrekken.

In het bijzonder vragen de Europarlementsleden de Commissie om de mogelijkheid te onderzoeken om de nieuwe Europees Autoriteit voor effecten en markten meer macht te geven om misbruik op de grondstoffenmarkten te voorkomen. De handel in voedselgrondstoffenderivaten moet zo veel mogelijk worden beperkt tot investeerders die een rechtstreekse band met de landbouwmarkten hebben.

Hulp aan Europese boeren

Om voedselzekerheid in de EU te waarborgen, is een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) nodig, zo staat in de resolutie. Doordat de boeren aan gezondheids-, milieu- en dierenwelzijnnormen moeten voldoen, stijgen de productiekosten en dalen hun inkomens. Aan dat probleem moet volgens de Europarlementsleden met spoed aandacht worden geschonken om voortzetting van de landbouwactiviteit in de EU in de toekomst te garanderen. Ze benadrukken daarbij dat er zonder interventie- of strategische voorraden niet doeltreffend tegen sterke prijsschommelingen kan worden opgetreden en vinden daarom dat marktinterventie-instrumenten een grote rol moeten spelen in de GLB.

Hulp aan boeren in ontwikkelingslanden

Aangezien landbouw een zeer belangrijke economische sector is in ontwikkelingslanden, pleiten de Europarlementsleden ervoor dat een veel groter deel van de ontwikkelingshulp naar de landbouw gaat, zodat de boeren de beschikking krijgen over efficiëntere en duurzame technieken. Bovendien zou landbezit moeten worden bevorderd als instrument om armoede te bestrijden en voedselzekerheid te waarborgen.