EP dringt aan op verwerpen Litouwse anti-homowet

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2011, 14:12.

Het Europees Parlement i roept het Litouwse Parlement op om de omstreden voorstellen voor een anti-homowet, die publieke aanzet tot homoseksuele relaties strafbaar maakt, te verwerpen. De resolutie van het EP stelt ook dat minderjarigen vrije toegang moeten krijgen tot informatie over homoseksualiteit. Het EP vraagt de Europese Commissie i met een plan te komen om homofobie te bestrijden.

De resolutie, ingediend door de fracties S&D i, ALDE i, Groenen/EFA i en GUE/GNL i, vloeit voort uit "een serie verontrustende gebeurtenissen", stellen EP'ers. Het gaat hierbij onder meer om een 'wet ter bescherming van minderjarigen tegen de negatieve effecten van publieke informatie', de pogingen van lokale autoriteiten om gay prides en protestacties voor gelijke rechten te verbieden en de opruiende taal, soms in de vorm van haattoespraken, van vooraanstaande politici.

In Litouwen ligt een voorstel tot wetswijziging ter goedkeuring waarin "publieke aanzet tot homoseksuele relaties" wordt verboden op straffe van een boete tussen de € 580 en 2900. Deze wetswijzigingen zouden iedere publieke uiting, voorstelling of informatie in relatie tot homoseksualiteit kunnen criminaliseren, zo stelt een rapport van het Agentschap voor Fundamentele Rechten dat op 20 november vorig jaar aan het EP werd gepresenteerd.

Het EP acht de voorstellen in strijd met de Litouwse grondwet. Dat vindt ook de Litouwse minister van Justitie. President Dalia Grybauskaité i, voorheen nog Eurocommissaris i, is ook fel tegen de voorstellen gekant. Ze noemt deze schadelijk voor Litouwse burgers en voor het imago van haar land. Het EP heeft haar gevraagd, indien nodig, haar veto over de wet uit te spreken.

De EP-leden i merken op dat de plenaire vergadering van het Litouwse Parlement nog niet over de voorgestelde wijzigingen gestemd heeft en dat de voorstellen momenteel nog worden onderzocht door de Litouwse nationale autoriteiten. Ze zijn ingenomen met het voornemen van die autoriteiten om voorstellen die strijdig met het Europese recht i blijken te zijn, te herzien.

Europees plan tegen homofobie hard nodig

Europarlementariërs vragen de Commissie een juridische analyse te maken van de wetsvoorstellen. Ook willen ze dat zij een stappenplan presenteert om homofobie en discriminatie op grond van seksuele voorkeur tegen te gaan.

"Europese instellingen i en lidstaten hebben de taak erop toe te zien dat mensenrechten worden gerespecteerd, verdedigd en uitgedragen", onderstrepen EP'ers.

Onderwijs over seksuele diversiteit kan tolerantie bevorderen

Al in juni 2009 heeft het Litouwse Parlement een wetswijziging goedgekeurd die moet voorkomen dat jongeren toegang krijgen tot informatie over homoseksualiteit.

"Het is nog nooit aangetoond dat voorlichting aan kinderen en meerderjarigen hun seksuele voorkeuren beïnvloedt (...) Voorlichting over verschillen in seksuele geaardheid bevorderen juist tolerantie en acceptatie van verschillen", zo stellen EP'ers.