Rosenthal: niet alleen Europese kaart spelen

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 16 december 2010.

15 december, begroting - "Wij doen geen concessies." Minister Rosenthal i (Buitenlandse Zaken) tracht de onrust in de Kamer over minder aandacht voor de mensenrechten weg te nemen. Veiligheid, welvaart en mensenrechten zijn volgens de minister in het Nederlandse beleid gelijkwaardig aan elkaar.

"Dit kabinet sluit de ogen niet voor het leed dat mensen wordt aangedaan." Minister Rosenthal doet dan ook geen concessies wat betreft mensenrechten. Veiligheid, welvaart en mensenrechten vindt Pechtold i (D66 i) gelijkwaardige onderdelen van beleid. Klopt, zegt Rosenthal, maar bij de mensenrechten moet voortaan worden gekozen: Nederland kan niet alles in alle landen najagen. In maart 2011 ontvangt de Kamer hierover een notitie.

België

Nederland blijft een betrouwbare partner en zal zijn verantwoordelijkheid nemen, aldus minister Rosenthal. Een trans-Atlantische band is daarbij cruciaal. Dus niet alleen de Europese kaart spelen, valt hij Ormel i (CDA i) bij. Rosenthal heeft wel een nieuwtje: Nederland zoekt samenwerking met België om een plekje bij de G20 i-top zeker te stellen. Nederland moet meer investeren in de EU i, vinden Timmermans i (PvdA i) en El Fassed i (GroenLinks i). De EU bezie ik constructief en kritisch, reageert de minister.

Tijd

Staatssecretaris Knapen i (Buitenlandse Zaken): Ontwikkelingssamenwerking is geen kwestie van of, maar van hoe. Meer inzicht in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking, dat willen Dikkers i (PvdA), Dijkhoff i (VVD i) en El Fassed, ook voor de burgers in de ontvangende landen. Daarin gaat Knapen mee, al vraagt hij om enig geduld. "Dit kost tijd." De aangekondigde korting op aidsbestrijding vermindert de staatssecretaris met 20 mln., op aandrang van Ferrier i (CDA) en Dijkhoff. "Ik heb geluisterd naar de wensen in de samenleving".

Piraterij

Toenemende piraterij is volgens minister Rosenthal een van de nieuwe internationale bedreigingen. EU en NAVO i bestrijden piraten voor de kust van het wetteloze Somalië. Symptoombestrijding, vindt Van der Staaij i (SGP i). Rosenthal wil dan ook de politie en rechterlijke macht in dit land versterken. Volgens Thieme i (PvdD i) hebben de mensen in Somalië geen andere keuze dan piraterij: Nederlandse vissers vissen de zeeën daar leeg. De minister ziet dat anders en wijst de beschuldigende vinger naar de georganiseerde misdaad.

Twee staten

Het vredesproces in het Midden-Oosten is volgens minister Rosenthal gebaat bij een evenwichtige benadering. Doel? Een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. Die aanpak verwerpt Kortenoeven i (PVV i), die de Palestijnen in de regio wil onderbrengen in Jordanië. Rosenthal komt ook in 't geweer tegen Israëlbashing. Kritiek hebben mag, maar dit erkende land wordt volgens hem voortdurend in de hoek gedreven. Pechtold ziet hier partijdigheid op de loer liggen. Nee hoor, reageert de minister, de aanpak blijft "even-handed".

Bommen

Onrust in de Kamer. Kortenoeven spreekt in eerste termijn over een preventieve aanval op Iran. De nucleaire installaties in dat land vormen volgens hem een gevaar voor de wereldvrede. Wat heeft de minister met die opmerking gedaan?, willen Pechtold en Van Bommel i weten. Niets, aldus Rosenthal, want Kortenoeven is geen lid van een coalitiefractie: "Zijn denkbeelden hierover zijn ook niet de denkbeelden van de regering." Minister Rosenthal: bommen op Iran zijn niet aan de orde.

De Kamer stemt op 16 december over de moties die bij dit debat zijn ingediend.