Vanackere maakt tussentijdse balans voorzitterschap op
Over een paar dagen zijn we exact halverwege het Belgische EU-voorzitterschap i. Steven Vanackere maakte op 28 september de balans op in het federale Belgische Parlement. “En die is lang niet slecht, we hebben de afgelopen drie maanden al enkele mooie resultaten behaald”. Een stand van zaken van de 6 dossiers uit de Raden die hij voorzit.
Minister Vanackere stak van wal over de goede samenwerking van het voorzitterschap met de Europese instellingen en actoren. Zo benadrukte hij de sleutelrol van het Europees Parlement i in dossiers inzake SWIFT en in de onderhandelingen omtrent de oprichting van de Europese Dienst voor Extern Optreden. Daarnaast onderlijnde hij de uitstekende samenwerking met permanent voorzitter Herman Van Rompuy i, Hoge Vertegewoordiger Cathy Ashton i en de Europese Commissie i.
Korte aandacht besteedde Vanackere ook aan de behandelde agendapunten van de Raad Buitenlandse Zaken i tijdens de voorbije maanden: van de situatie in Soedan en het vredesproces in het Midden-Oosten tot de goedkeuring van de omzetting van de VN i-veiligheidsresolutie omtrent sanctiemaatregelen tegen Iran en de relatie van de EU met haar strategische partners zoals China.
Vervolgens ging Vanackere over tot een kort overzicht van de actuele situatie en perspectieven in 6 belangrijke dossiers.
Ten eerste kwam de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) aan bod, één van de belangrijkste innovaties van het verdrag van Lissabon. Een grote verantwoordelijkheid rust dan ook op het voorzitterschap om een spoedige operationalisering van deze Europese diplomatieke dienst te realiseren. De effectieve totstandkoming ervan kan echter pas plaatsvinden wanneer het Parlement drie wetgevende instrumenten goedkeurt inzake budgettaire autonomie, het statuut van de Europese diplomaten en het budget voor 2010.
Vervolgens sprak hij over het Europees Burgeriniatief, één van de meest zichtbare resultaten van het Verdrag van Lissabon. Door dit initiatief zullen de burgers de Commissie verzoeken wetgevingsvoorstellen over specifieke aangelegenheden in te dienen, indien er ten minste een miljoen ondertekenaars zijn, afkomstig uit een significant aantal lidstaten. De finetuning vindt nu plaats, het dossier wordt nu behandeld in het Europees Parlement. Vanackere is hoopvol dit dossier nog tijdens het Belgisch voorzitterschap af te ronden.
Ten derde had hij het over “Budget Review” of de evaluatie van de EU-begroting door de Commissie, die begin oktober verwacht wordt. Met dit resultaat in handen, kan het voorzitterschap starten met de uitwerking van een voorstel voor de volgende meerjarenbegroting 2014-2020. Het belooft een moeilijke maar belangrijke oefening te worden want de huidige financiering van de begroting is onhoudbaar. Het voorzitterschap heeft hierin twee uitdagingen. Het bereiken van een evenwicht tussen de instellingen nog dit najaar en ervoor zorgen dat er geen beïnvloeding is op de discussie over de begroting voor 2011.
De Strategie Europa 2020 staat synoniem voor specifieke actie in vijf beleidsdomeinen: arbeidsparticipatie, onderzoek en ontwikkeling, groene economie, onderwijs en sociale inclusie.Op Europees vlak gaat de aandacht naar de zogenaamde Vlaggenschipinitiatieven die de strategie een concrete invulling geven. 6 van de 7 zijn tijdens het voorzitterschap reeds voorgesteld of zullen dit najaar voorgesteld worden. De vertaling van de Strategie naar nationale beleidsdoelstellingen zal gebeuren aan de hand van bilaterale gesprekken tussen de Commissie en de lidstaten. De Raad Algemene Zaken voorgezeten door Vanackere garandeert de coördinatie van de Strategie 2020-werkzaamheden binnen de verschillende vakraden.
Ten vijfde heeft Vanackere het over de uitbreiding van de Unie die in december op het programma van de Raad Algemene Zaken staat. Als voorzitter van deze Raad toont hij zich tevreden over de officiële start van de toetredingsonderhandelingen met IJsland. Verder bezocht hij Turkije en Cyprus. Eén van de proactieve acties die hij ondernam om te voorkomen dat de in december geplande toetredingsonderhandelingen in het slop raken. De onderhandelingen met Kroatië zitten in de laatste rechte lijn, ook al zijn er nog enkele belangrijke hoofdstukken te bespreken. De Raad zal in december ook reageren op de toetredingsaanvraag van Montenegro, Albanië en Bosnië-Herzegovina.
Tot slot komt het internationale handelsbeleid van de Unie aan bod. Sinds enkele jaren is de EU begonnen met de onderhandeling van een nieuwe generatie vrijhandelsakkoorden. Hiermee wil ze haar aanwezigheid op de opkomende groeimarkten versterken. Verscheidene onderhandelingen zijn nu bezig en het voorzitterschap heeft al een eerste belangrijk succes behaald. Zo werd een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea goedgekeurd. Onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Maleisië zullen weldra opstarten.