Jeugdwerk deze week op de Europese agenda

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2010.

Deze week komen honderden jeugdwerkexperten uit 50 Europese landen i naar Gent voor twee conferenties over het beleidsdomein Jeugd. Het Belgische voorzitterschap van de EU i mikt op jeugdwerk om jongeren meer kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Samen bereiden ze een resolutie over jeugdwerk voor die op de Europese Raad i van Ministers voor Jeugd komt (16 november 2010). Zo wil België aantonen dat jeugdwerk werkt.

  • Op de Europese conferentie over de geschiedenis van jeugdwerk en -beleid (5-7 juli 2010) trekken Europese beleidsmakers, wetenschappers en jeugdwerkers lessen uit de geschiedenis en Europese diversiteit van jeugdwerk en jeugdbeleid. Want er is geen toekomst zonder geschiedenis.
  • De Europese jeugdwerkconventie (7-10 juli 2010) debatteert over de rol van jeugdwerk: haar troeven, noden en bijdragen aan de maatschappij. Dat leidt tot een actieplan om jeugdwerk beter te ondersteunen. Zo kan jeugdwerk op haar beurt jongeren beter ondersteunen in hun deelname aan de maatschappij.

België is voorzitter van de Raad van de Europese Unie i (EU) van 1 juli tot 31 december 2010. Vlaanderen coördineert en organiseert het luik Jeugd (in overleg met de Franse en Duitstalige Gemeenschap).

De drie Belgische jeugdprioriteiten voor dit voorzitterschap zijn:

  • jeugdwerk
  • jongeren en werkgelegenheid
  • beleid inzake kinderen, jongeren en kinderrechten