Officiële website van het Belgische voorzitterschap gelanceerd (en)

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 25 juni 2010.

Eerste minister Yves Leterme, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel lanceren officiële website van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie www.eutrio.be.

Eerste minister Yves Leterme, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel hebben op 25 juni 2010 eutrio.be, de officiële website van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, gelanceerd. De website is het zenuwcentrum van de communicatie tijdens het Belgische EU-voorzitterschap en dus de authentieke bron van alle informatie en communicatie. Het is een praktisch, snel en dynamisch werkinstrument met gegevens van alle Belgische beleidsniveaus. De website bevat eveneens bijdragen van de partners van het voorzitterschap zoals de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Eutrio.be is afgestemd op de behoeften van drie doelgroepen: de pers, de personen die beroepsmatig betrokken zijn bij het voorzitterschap en het brede publiek. Voor elk van hen zijn specifieke functionaliteiten ontworpen. De pers vormt de schakel tussen de Europese Unie en de burger. Ze heeft rechtstreeks toegang tot een eenvoudig en praktisch werkinstrument. De honderden afgevaardigden die aan de forums en vergaderingen deelnemen, kunnen gebruik maken van de rubriek actualiteit en de uitgebreide kalender die op de website worden gepubliceerd. De burgers, in België, Europa en andere landen, vormen een belangrijke doelgroep waarvoor een ruim aanbod van informatie beschikbaar is: foto's, nieuwtjes over de EU en de kalender met de culturele activiteiten. Daarbij is bijzondere aandacht besteed aan een grote toegankelijkheid van informatie voor alle bezoekers.

Voor elk van de doelgroepen werden specifieke functionaliteiten ontwikkeld. Journalisten hebben rechtstreeks toegang tot de authentieke documenten en tot de persberichten van het EU-voorzitterschap aangevuld met multimediabestanden. Daarnaast bevat eutrio.be de volledige kalender van activiteiten die verband houden met het voorzitterschap. Het gaat niet alleen om alle officiële vergaderingen, maar ook om de culturele evenementen.

Eutrio.be is een full service multimedia center, waarop de persberichten, foto's, video's en live-uitzendingen van persconferenties en seminaries worden gepubliceerd. RSS-feeds, sms- alerts van de Raad, hoge resolutie voor multimedia en de mogelijkheid om kalenders te exporteren vergroten het gebruiksgemak. De journalisten beschikken eveneens over een aparte rubriek met persdiensten, die rechtstreeks toegang geeft tot nieuws, documenten en mediabestanden. De accreditatie gebeurt eveneens via de website.

België met zijn diverse beleidsniveaus en zijn culturele rijkdom komt uitgebreid aan bod. Eutrio.be heeft als doel ook het brede publiek bij het EU-voorzitterschap te betrekken. Naast achtergrondinformatie over het voorzitterschap publiceert eutrio.be informatie over Europa en over België als gastland.

Eutrio is altijd en overal te raadplegen op de mobiele versie. Via smartphone, pda, en gsm heeft men continu toegang tot de rubriek actualiteit en de kalender. Men kan ook de activiteiten van ministers en medewerkers op de voet volgen via Twitter. Dankzij de share-this-functie kan men de informatie delen en hergebruiken op socialenetwerksites, Twitter en via bookmarks.

Duurzaamheid en herbruikbaarheid zijn twee belangrijke waarden van het Belgische EU-voorzitterschap die eveneens voor eutrio.be gelden. De website is daarom gebouwd in het

open-source-content-management-systeem Drupal. De broncode wordt bovendien ter beschikking gesteld van andere federale overheden en Europese lidstaten. De website is opgevat als een communicatieplatform, waarvan andere websites tijdens het EU-voorzitterschap gebruik kunnen maken voor foto's, audio- en videobestanden.

De website is het resultaat van de samenwerking tussen de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, de FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Communicatie- en Informatietechnologie, de gemeenschappen en de gewesten.