Kopstukken België bij opening tentoonstelling in kader van start voorzitterschap

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 30 juni 2010.

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel zullen op 1 juli, samen met de vertegenwoordigers van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen en van « Spullenhulp » vzw, de tentoonstelling "Fashion & Design - Second Hand Second Life" inhuldigen, in aanwezigheid van de Voorzitter van de Europese Raad i Herman Van Rompuy i.

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking tussen de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige gemeenschappen, in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i en vindt plaats in het Justus-Lipsiusgebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel, van 1 juli tot en met 31 december 2010. Het doel is om zowel creatieve en jonge Belgische talenten in de kijker te zetten, als het "Europese Jaar voor de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting" extra te belichten.

De tentoonstelling toont elf creaties van Belgische modeontwerpers en zes meubelstukken ontworpen door Belgische artiesten. Een aantal van deze unieke creaties werden speciaal voor deze tentoonstelling gecreëerd, om op deze manier het belang van het Belgisch EU-voorzitterschap i te onderlijnen en het volgende jaarlijkse modedefilé van Spullenhulp vzw aan te kondigen, dat zal doorgaan in oktober 2010 om voor deze vereniging fondsen te werven. Gedurende zes maanden zullen de creaties tentoongesteld worden van Ann Eckers, Christian Wijnants, Christophe Coppens, Delvaux, Natan, Christophe Van Liedekerke, Chrystl Fisher, Monsieur Bul, MoutonCollet, Kris Van Assche, Sigi, Lennart Van Uffelen, Kasper Hamacher, Thierry Bataille, Pascal Koch, Pol Quadens en van Spullenhulp.

Dit project was slechts mogelijk door de samenwerking met Spullenhulp vzw, een non-profit organisatie die ingezamelde tweedehandsobjecten opnieuw verdeelt of verkoopt aan zachte prijzen, waardoor sociale projecten ten behoeve van daklozen en van gezinnen in nood gefinancierd worden.