Wel of niet naar Griekenland op vakantie?

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op maandag 17 mei 2010.

Griekenland staakt, de banken staan in brand en de euro wankelt. Maar de stranden zijn er goudgeel en de dorpjes nog altijd pittoresk. Wie durft er nog naar dit (voorheen) ideale vakantieland?

Vijf redenen om NU naar Griekenland te gaan

1. Het is voordelig voor toeristen!

De toeristische sector is van cruciaal belang voor de Griekse economie. Toerisme is goed voor 17 procent van het bruto binnenlands product en zorgt voor 20 procent van de werkgelegenheid. Daarom heeft de Griekse regering ondanks alle bezuinigingen ook maatregelen genomen om meer toeristen te lokken. Zo gaan de vliegprijzen omlaag doordat de vertrek- en landingsbelasting voor luchtvaartmaatschappijen in de zomer wordt afgeschaft. Buiten de zomer geldt een korting van 50 procent. Verder worden reizen per cruiseschip naar Griekenland aantrekkelijker doordat de overheid de regels heeft versoepeld. Daarnaast wordt nog eens 100 miljoen euro geïnvesteerd om de kwaliteit van de toeristische diensten op te krikken. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!

2. Het is lekker rustig!

Geen plek voor twee handdoeken naast elkaar op het strand? Lange rijen voor de Akropolis? Teveel mensen op de bar in de disco's van Chernonissos? Dat wordt dit jaar allemaal een stuk rustiger, want er gaan vanwege de crisis veel minder toeristen naar Griekenland. Vorig jaar daalde het aantal toeristen al met 10 procent, voor dit jaar wordt een teruggang verwacht van zeker 8 procent. Vorig jaar gingen er naar schatting 700.000 Nederlanders naar Griekenland op vakantie, dat scheelt dus al snel zo'n 60.000 landgenoten. Lekker rustig!

3. De prijzen gaan eerder omlaag dan omhoog!

Voor bezoekers uit andere eurolanden blijven de prijzen in Griekenland gelijk. Die zijn Europees gezien bovendien gemiddeld aan de lage kant. Voor toeristen uit landen zonder euro is Griekenland door de euro-crisis zelfs goedkoper geworden. Daarbij komt nog dat de Griekse regering ondanks alle draconische maatregelen de btw-tarieven ongemoeid heeft gelaten. En de Griekse ondernemers in de toerisme-industrie hebben aangekondigd de prijzen eerder iets te zullen verlagen dan te verhogen. Voor mij nog een rondje retsina alstublieft!

4. Liefdadigheid in optima forma!

Steun de Grieken in deze moeilijke tijden. Liefdadigheid op z'n aangenaamst: we geven geld aan het goede doel, en in ruil krijgen we een broodje gyros op een zonnig strand. En met die gyros steunen we weer de Griekse economie, waardoor de miljardenleningen aan de andere EU-landen i sneller kunnen worden terugbetaald. Bovendien is het goed voor uw eigen pensioen, aangezien de Nederlandse pensioenfondsen miljarden hebben geïnvesteerd in Griekse staatsobligaties en banken. De Grieken, toch al zo'n gastvrij en hartelijk volk, zullen u dankbaar zijn!

5. Gezellig voetbal kijken tussen de Grieken!

Voetbal is volkssport nummer één in Griekenland, en waar in Nederland iedereen ineens in het oranje rondloopt, kennen de Grieken ook hun WK-koorts. Zeker sinds de markante Duitser Otto Rehhagel bondscoach is en de Grieken in 2004 naar de Europese titel leidde. Hoewel de Griekse voetballers sindsdien weinig borden hebben kunnen breken, wordt het hoe dan ook een feest om de Griekse WK-duels te volgen temidden van een uitzinnige mediterrane menigte in een barretje in Athene of op een dorpsplein op Mykonos. Op 12 juni speelt Griekenland ('de Piraten') tegen Zuid-Korea, vijf dagen later staat Nigeria op het programma, maar de topper wordt ongetwijfeld Griekenland tegen Argentinië op 22 juni. Angelos Charisteas tegen Lionel Messi, komt dat zien!

Vijf redenen om WEG TE BLIJVEN uit Griekenland

1. Stakingen, stakingen, stakingen...

De Griekse regering heeft een pakket bezuinigingsmaatregelen aangekondigd dat zijn weerga niet kent. Dat trekken veel Grieken niet en al maandenlang wordt er op grote schaal gestaakt. Niet alleen overheidsinstellingen, scholen en ziekenhuizen zijn geregeld dicht, maar ook het vliegverkeer, bussen, metro's, treinen en veerboten laten het om de haverklap afweten. Leuk hoor, door Griekenland trekken, maar je kunt niet alle tripjes afleggen in een Griekse taxi, met een vaak botte chauffeur die dubieuze tarieven rekent.

2. Onrust en ongeregeldheden tieren welig

Athene is een prachtige stad met z'n Akropolis, de tempel van Zeus en het Nationaal Archeologisch Museum. Maar pas onderweg wel op voor stenen of molotovcocktails en mijd bankgebouwen, zeker als ze branden. Sinds eind 2008 een 15-jarige jongen door politiekogels werd gedood, slaat met name in de Griekse hoofdstad regelmatig de vlam in de pan. Begin deze maand vielen bij een gewelddadige betoging in Athene nog drie doden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft Nederlandse toeristen zelfs geadviseerd weg te blijven uit het centrum van Athene. Leuk, die toeristische hotspots, zolang ze maar verder dan een steenworp van de binnenstad liggen.

3. Leugens mogen niet worden beloond!

De Griekse regering heeft de rest van Europa jarenlang voorgelogen over de begrotingstekorten en hield een creatieve boekhouding bij om ons te doen geloven dat alles onder controle was. De Griekse wijsgeer Plato zei al: 'Het is de taak van de leiders om leugens te vertellen en te misleiden in het belang van de staat'. En nu moet de EU miljarden bij elkaar schrapen om de Grieken te helpen. Waarom zouden wij nu ook nog eens naar Griekenland gaan om extra geld in het bijna failliete land te pompen? Terwijl het goedkope Turkije, het flamboyante Italië en het ongerepte Albanië om de hoek liggen? Laat die Grieken hun eigen souvlaki's maar uit het vuur halen.

4. De Griekse terrasjes zijn niet leuk meer!

Niets is aangenamer dan urenlang op een Grieks terrasje zitten met een biertje of een ouzo. Maar in deze crisistijden wordt dat wel een stuk duurder. De Griekse regering heeft de accijnzen op alcohol met 20 procent verhoogd. Op een biertje of wijntje wordt dat al snel 20 cent. En of er bij de Grieken nog geld is voor gratis ouzo-hapjes valt nog maar af te wachten. Ook voor de rokende medemens wordt Griekenland onaantrekkelijker. De prijs van een pakje sigaretten is door een accijnsverhoging met meer dan 40 cent gestegen naar gemiddeld 3,61 euro. Daarnaast is er nu ook in Griekenland een rookverbod in de horeca. Zo'n 45 procent van de Grieken rookt (het hoogste percentage van Europa) en dat doen ze nu allemaal buiten. Nee, de Griekse terrasjes zijn niet meer wat ze geweest zijn.

5. De criminaliteit stijgt!

Griekenland stond altijd bekend als een veilige bestemming voor toeristen. Maar onder invloed van de crisis, de sociale onrust en de nakende armoede is de criminaliteit inmiddels flink toegenomen. Zo steeg het aantal bankovervallen vorig jaar met 43 procent en het aantal straatroven en winkelovervallen met 40 procent. Dagelijks worden er Griekenland zeventig auto's gestolen en iedere 48 uur wordt er iemand vermoord. Denk daar maar even aan wanneer u even de zee induikt en uw spullen onbeheerd op het strand achterlaat.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa