Balkenende accepteert uitnodiging Obama voor G20-top

dinsdag 14 juli 2009

Nederland neemt op 24 en 25 september 2009 deel aan de G20 i-top in Pittsburgh. Tijdens zijn bezoek aan president Obama i accepteerde minister-president Balkenende i de uitnodiging hiervoor.

President Obama en minister-president Balkenende ontmoetten elkaar op 14 juli 2009 in het Witte Huis. Zij werden vergezeld door respectievelijk secretary of state Clinton i en minister Verhagen i van Buitenlandse Zaken.

Naast de economische crisis werden diverse overige actuele onderwerpen besproken, zoals klimaatverandering en de situatie in Afghanistan. Minister-president Balkenende: 'We delen waarden als vrijheid, democratie en mensenrechten. Ik ben ervan overtuigd dat we goed met elkaar kunnen samenwerken.'

G20

Het is voor de derde keer op rij dat Nederland zal deelnemen aan de G20. De gezamenlijke aanpak van de wereldwijde financieel-economische crisis is het centrale agendapunt in het Amerikaanse Pittsburgh.

Na afloop van de ontmoeting motiveerde president Obama zijn uitnodiging aan Nederland voor de G20. 'Nederland is een van de grootste economieën ter wereld en internationaal een van de actiefste landen.' Bovendien verwacht president Obama dat de internationale ervaring en expertise van minister-president Balkenende kan bijdragen aan succesvolle besprekingen in Pittsburgh.

Afghanistan

In de besprekingen over Afghanistan kwam de zogeheten Nederlandse aanpak van 3D's (Defence, Development, Diplomacy) aan de orde. Obama noemde deze aanpak een van de voorbeelden voor de huidige Amerikaanse strategie in Afghanistan. 'De Nederlandse inzet is een van de meest effectieve van de internationale troepenmacht.' Hij zei te hopen dat Nederland zijn ervaring ook na volgend jaar wil inzetten voor Afghanistan.

'Volgend jaar stopt Nederland als 'lead-nation' in de Afghaanse provincie Uruzgan. Maar het is goed om te onderstrepen dat Nederland de Afghanen niet zijn rug toekeert', reageerde minister-president Balkenende. 'We voelen verantwoordelijkheid. We zullen doorgaan met ontwikkelingssamenwerking, en als er verzoeken komen, zullen we die serieus afwegen.'

Guantánamo Bay

Ook de sluiting van de Guantánamo Bay-gevangenis kwam aan de orde. President Obama noemde het belangrijk dat Europese landen met de Verenigde Staten samenwerken om dat proces mogelijk te maken. 'Er moet een oplossing komen', zei minister-president Balkenende over de juridische problemen rond de sluiting. 'Nederland wil meedenken en meewerken aan een oplossing.'