Visumplicht voor Turken verdeelt Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2009.

10 maart 2009, spoeddebat – Wordt Nederland straks overspoeld door Turkse dienstverleners? Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie i zou dit gevolg kunnen hebben, denken Fritsma i (PVV i), De Krom i (VVD i) en Verdonk i. Andere Kamerleden vinden deze conclusie voorbarig. Er verandert weinig tot niets, sussen ministers Hirsch Ballin i (Justitie) en Verhagen i (Buitenlandse Zaken).

Onlangs bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Turkse dienstverleners en zelfstandigen die in Duitsland willen werken geen visum nodig hebben. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor Nederland?, vraagt de Kamer. Dat is onderwerp van onderzoek, antwoordt Hirsch Ballin. Alleen als in 1973 in Nederland een visumplicht gold voor Turkse dienstverleners, mag Nederland die plicht ook nu nog opleggen, aldus de minister. Verhagen: "Tot hierover duidelijkheid is, blijft de visumplicht bestaan".

Misbruik

Het kabinet sluit volgens Verdonk de ogen voor misbruik. De vlaggen zijn al uit in Turkije, meent De Krom (VVD). Dijsselbloem i (PvdA i) is juist gerustgesteld door de antwoorden van het kabinet. Daaruit maakt hij op dat eventuele vrijstelling van de visumplicht alleen voor Turkse dienstverleners geldt, niet voor werknemers in loondienst. Na drie maanden zonder visum in Nederland moeten Turkse dienstverleners gewoon een verblijfsvergunning aanvragen, voegt Hirsch Ballin toe.

Concurrentie

Kappers, chauffeurs en schoonmakers hebben straks ongelimiteerde concurrentie van Turken, vreest Fritsma. Volgens Hirsch Ballin is er van een ongecontroleerde instroom geen sprake. De gewone eisen qua toelating en vestiging blijven bestaan. Heemelaar i (GroenLinks i) ziet zelfs voordelen: "Nederlandse toeristen hebben straks geen visum meer nodig voor Turkije". Van Toorenburg i (CDA i) en De Wit i (SP i) noemen de discussie "ontijdig" en "theoretisch" zolang de gevolgen van de uitspraak van het Hof nog niet duidelijk zijn.

De Kamer stemt op 17 maart over de moties die bij dit debat zijn ingediend.