Verwachtingen Europarlementariërs voor het Frans Voorzitterschap
In de tweede helft van 2008 zal Frankrijk aan het hoofd van de Europese Unie staan met Nicolas Sarkozy als voorzitter van de Europese Unie. Nog slechts een jaar verwijderd van de Europese verkiezingen in juni 2009, vroegen wij de fractievoorzitters en Franse parlementsleden om hun verwachtingen wat betreft het Frans voorzitterschap met ons te delen.
In hun antwoorden konden de parlementsleden niet om de huidige situatie heen. Het Franse parlementslid Alain Lamassoure (EVP-ED) stelde het zo: "In de politiek gebeurt altijd het onverwachte. Een jaar geleden werd het Frans voorzitterschap aangekondigd als een andere sterke periode om Europa in staat te stellen om de agenda van de nieuwe instellingen, die uit het Verdrag van Lissabon voortvloeien, neer te zetten. Maar de financiële crisis, de oliecrisis, de voedselcrisis en de politieke onzekerheid die na de nederlaag van het referendum in Ierland is ontstaan, zorgen ervoor dat in juni 2008 het Franse voorzitterschap zich in een heel ander klimaat bevindt."
De fractievoorzitter van de PES, Martin Schulz (Duitsland), verwacht dan ook simpelweg van het voorzitterschap "om de EU uit de huidige stagnatie te krijgen".
Een Frans parlementslid van dezelfde fractie, Guy Bono, voegde daaraan toe: "Als men de burgers met Europa wil verzoenen, moeten de lidstaten eerst ophouden met het nationaliseren van hun Europese successen en het afschrijven van hun nationale mislukkingen op de Europese Unie."
Joseph Daul, fractievoorzitter van de EVP-ED (Frankrijk) vindt dat "Europa dit Verdrag nodig heeft". De prioriteiten van het voorzitterschap zijn dezelfde als de prioriteiten van zijn partij: "Veiligheid voor de Europeanen; de bestrijding van het terrorisme; een betere controle op immigratie en ook een betere sociale samenhang om de acceptatieproblemen van immigranten die bij ons aankomen het hoofd te bieden. Een ander probleem in verband met de veiligheid is de voedselveiligheid, in verband met de prijsverhoging van graangewassen. Europa moet zich verder van een defensiebeleid voorzien."
Een andere fractieleider uit Frankrijk, Francis Wurtz (GUE/NGL) stelt over "de impasse" waar de Unie zich volgens hem in bevindt: "Om hier uit te komen, moet het huidige Europese economische en sociale model worden herbekeken, evenals de werking van de Unie, ver van de mensen en zonder hen. Het is tenslotte de rol van Europa in de wereld waar men zich over zou moeten buigen. Kunnen wij van het Frans voorzitterschap verwachten dat zij een dergelijk debat aangaat? Helaas..... "
De fractievoorzitter van de ALDE, Graham Watson (Verenigd Koninkrijk), over het Ierse nee: Deze meest recente uitdaging zou goed voor de ambitie van President Sarkozy kunnen zijn om voor een hyperactieve, gedenkwaardige EU- termijn te zorgen maar zoals het oude gezegde stelt: 'wees voorzichtig met wat u wenst'. Door het etaleren van deze daadkracht, zullen Europeanen resultaten van hem verwachten."
Het Ierse parlementslid en vice-voorzitter van de UEN, Brian Crowley, verwacht dat het pakket klimaatverandering van de EU wordt voltooid "om de wereldwijde inspanningen te leiden voor de uitvoering van de millenniumdoelstellingen". Verder verwacht hij van Frankrijk om "aan vrede op de Balkan bij te dragen, een sterk nabuurschapsbeleid van de EU te bevorderen en een nauwe politieke dialoog tussen respectievelijk de Europese Unie, China, India en Amerika voort te zetten".
Naar de mening van het Franse parlementslid Marie Anne Isler Béguin (Groenen) is het 'energie-klimaat-pakket' het vlaggenschipdossier van het Frans voorzitterschap: "Ik verwacht een ambitieus voorstel om energie te besparen, duurzame energie te bevorderen en de uitstoot van CO2 te verminderen."
REF.: 20080625STO32670