Sloveens Voorzitterschap maakt eindbalans op
Parlementariërs tonen veel waardering voor het werk van het Sloveense Voorzitterschap. In het debat daarover deze ochtend met Raad en Commissie werd vooral gesproken over de volgende stappen na het Ierse 'Nee'. Parlementariërs benadrukten respect voor de Ierse uitslag, analyse van de oorzaken en voortgaande ratificatie in de andere lidstaten. Daarnaast willen de Parlementariërs dat de zorgen van de burgers worden aangepakt, zoals hogere energie en voedselprijzen.
Namens de Raad
Janez JANSA zag de uitdaging van de Unie na het Ierse nee in het referendum over het Verdrag van Lissabon vooral liggen op het terrein van de communicatie. 'Hoe overtuig je mensen dat het dak moet worden gerepareerd voordat het regent? Hij benadrukte, dat de Raad het eens was geworden over drie richtsnoeren: een oplossing moet worden gevonden zonder het Lissabon Verdrag te ondermijnen; het ratificatieproces moet voortgaan; de boodschap van Ierland moet serieus genomen worden.
De Voorzitter benadrukte dat op een aantal terreinen de afgelopen zes maanden vooruitgang was geboekt, zoals justitie en binnenlandse zaken (inclusief Schengen), het energie en klimaatpakket, Galileo, Europees Technologie Instituut en het Europese perspectief voor de Balkan. Jansa benadrukte dat het dankzij de synergie tussen de EU instellingen was geweest, dat deze resultaten geboekt hebben kunnen worden. Tenslotte stelde de Raadsvoorzitter ook voor meer te investeren in de Europese identiteit door bijvoorbeeld een Europees voetbalelftal op te stellen en te laten spelen tegen Latijns-Amerika.
Namens de Commissie
José Manuel BARROSO benadrukte dat de Europese Raad een akkoord had bereikt over de weg vooruit na het Ierse nee. We moeten ons tegelijkertijd richten op de zorgen van de burgers. Aangaande de Raadsdiscussie over de olie en voedselprijzen, benadrukte hij dat een combinatie van korte en lange termijn oplossingen wenselijk is. Hij ziet daarbij geen tegenstelling, zoals soms gesuggereerd wordt. Door minder olie te gebruiken kan Europa volgens hem ook minder afhankelijk worden van de olie. Daarnaast pleitte hij nog eens voor de ontkoppeling in de energiesector. Hij concludeerde dat gezien de moeilijke omstandigheden de Europese Raad succesvol was geweest.
Fractiewoordvoerders
Volgens Hartmut NASSAUER (EVP-ED, DE) was het Ierse 'Nee' een crisis van het publieke vertrouwen in de EU. Het 'Nee' is een stamppot met vele ingrediënten. Het houden van een referendum over een volkenrechtelijk verdrag was een systeemfout. Het betreft hier immers geen grondwet.
De toenemende kritiek op de Unie onder de bevolking zou de Commissie zich inde eerste plaats moeten aantrekken. De burger voelt zich betutteld door een 'gezichtloze incompetente bureaucratie'. De Commissie moet niet de gehele week bureaucratisch optreden en in het weekend steun verwachten. Subsidiariteit moet de regel zijn en lidstaten moeten op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen worden. De Europese identiteit moet inderdaad worden ontwikkeld, maar dan wel op de terreinen waar de Unie verantwoordelijk is. We moeten Lissabon redden. Dat is veel beter dan het Verdrag van Nice, ook voor de relatie van de Unie met de burger.
Martin SCHULZ (PES, DE) pareerde de kritiek van Nassauer met de constatering dat de Commissie vooral bestaat uit leden van de EVP/ED partij. Martin Schulz feliciteert het Sloveense voorzitterschap, dat als kleine nieuwe lidstaat veel bereikt heeft. Hij benadrukt dat met de opheffing van de sancties tegen Cuba een strategische stap is gezet in het Latijns-Amerika beleid van de Unie.
Voor het redden van het Verdrag van Lissabon hebben we inderdaad subsidiariteit nodig. De lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen op sociaal gebied. De lidstaten moeten de juiste sociale balans vinden. Er moet niet meer interne markt en concurrentie komen. Er moet niet slechts over sociale maatregelen gesproken worden, maar worden gehandeld. Daarom is deze top geen succes geweest.
Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) feliciteert het Sloveense voorzitterschap met wat men bereikt heeft. Er is solide vooruitgang geboekt en Slovenië heeft zijn sporen achtergelaten inzake Schengen, SIS II, Europol, asiel en immigratiebeleid, vrijheid van kennis, Galileo, consumentenkrediet, postliberalisering, milieu en strafrecht en tenslotte de stabilisering van de westelijke Balkan. Er is veel op het conto te schrijven van het Sloveense voorzitterschap.
De kritiek van de bevolking wijst op de kloof tussen de politici en de bevolking, die volgens Watson moet worden aangepakt door burger issues op de agenda te zetten, zoals civiel recht en bescherming tegen hoge voedselprijzen.
Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) zei dat het Sloveense Voorzitterschap zijn best had gedaan, maar dat ze meer had verwacht van het Sloveense voorzitterschap. De grote uitdagingen zijn niet opgepakt. Betreffende migranten, China en de Middellandse Zee zijn wel stappen gezet, maar geen doorbraken bereikt.
Frassoni uit veel kritiek op de Italiaanse regering met de retorische vraag wat er zou zijn gebeurd als een nieuwe lidstaat de maatregelen tegen immigranten zou hebben genomen, die Italië heeft genomen? Frassoni heeft ook kritiek op haar collega fractievoorzitters. Er is geen ambitie meer. We hebben geen behoefte aan subsidiariteit. We moeten antwoorden vinden en een voortrekkersrol spelen, niet alleen door geld te geven aan de nieuwe armen, maar ook door antwoorden te geven op de uitdagingen inzake klimaatverandering en energie.
Brian CROWLEY (UEN, IE) geeft complimenten aan het gehele Sloveense team. We moeten de verwezenlijkingen koesteren, maar ons ook afvragen hoe we kunnen uitleggen dat vis moet worden teruggegooid, terwijl de voedselvraag groot is. Crowley feliciteert het Sloveense voorzitterschap met de succesvolle stille diplomatie in de Westelijke Balkan en roept de EU op gevolgen te verbinden aan de unanieme veroordeling van Zimbabwe door de VN Veiligheidsraad.
Francis WURTZ (EVL/NGL, FR) bekritiseert het sociale gezicht van Europa met verwijzing naar de maximale werktijd van 65 uur en het feit dat stand-by niet als werktijd zal worden beschouwd. Daarnaast veroordeelt hij de inzet van de raad voor een opwaardering van relaties met Israel en vraagt hij zich af hoe de relaties met de buurlanden constructief moeten blijven. Hij is teleurgesteld dat de Europese Raad de maatregelen betreffende de olieprijzen met 4 maanden worden uitgesteld.
Nederlandstalige spreker
Philip CLAEYS (NI, BE) bekritiseert de arrogantie van de Europese Commissie. Volgens hem toont de speech van Barroso aan dat hij geen belang hecht aan het referendum. Claeys benadrukt dat het Ierse volk heeft gesproken. Die stem van het volk heeft meer werk dan de parlementaire ratificatie elders.
Nogmaals de Raad
Janez JANSA benadrukt dat de raadsconclusies in consensus tot stand zijn gekomen. Allen zijn akkoord over het voortgaan. We moeten niet vergeten wat de Unie heeft bereikt. In Slovenië is de Unie een veelbelovend politiek blok. Zeventien jaar geleden was Slovenië nog in oorlog en symboliseerde de EU nog de hoop en de oplossing.
De Raadsvoorzitter pareerde kritiek op het China-beleid van de Unie door de belangrijke rol die de Unie heeft gespeeld bij het opentrekken van de dialoog tussen de Dalai Lama en China. De Unie heeft die bal aan het rollen gekregen.
Nogmaals de Commissie
José Manuel BARROSO benadrukt dat de EU instellingen niet elkaar de schuld moeten geven voor de ontstane crisis. Uit onderzoek blijkt dat de burgers meer vertrouwen hebben in de EU-instellingen dan in de meeste nationale overheden en partijen. We moeten ons niet door populisme laten leiden, maar wel de eigen tekortkomingen erkennen en beter werk leveren.