Tsjechië, België en Spanje moeten regels erkennen beroepskwalificaties implementeren

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 3 april 2008.

De Commissie i zal een met redenen omkleed advies richten aan drie lidstaten – België, Tsjechië en Spanje – omdat ze de omzettingsmaatregelen van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties niet hebben meegedeeld.

Deze richtlijn is het resultaat van de door de Commissie begonnen hervorming van het stelsel voor de erkenning van beroepskwalificaties. Doel is bij te dragen aan de flexibiliteit van de arbeidsmarkten, de dienstverlening verder te liberaliseren, de erkenning van kwalificaties automatischer te laten verlopen en de administratieve procedures te vereenvoudigen.

De richtlijn consolideert in een enkel rechtsbesluit vijftien richtlijnen, waarvan twaalf sectorale richtlijnen – voor het beroep van arts, algemeen ziekenverpleger, tandarts, dierenarts, verloskundige, apotheker en architect – en drie richtlijnen die een algemeen stelsel voor de erkenning van de beroepskwalificaties voor de meeste andere gereglementeerde beroepen hebben ingesteld. De richtlijn vereenvoudigt de structuur van het stelsel voor de erkenning van kwalificaties en verbetert het functioneren ervan. Ze beoogt zo de mobiliteit op de interne markt te bevorderen van gekwalificeerde personen die zich naar een andere lidstaat begeven om er een dienst te verlenen of zich er permanent te vestigen.

Nadere informatie over de inbreukprocedures tegen de lidstaten vindt u op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm