Commissie Verzoekschriften bestudeert plannen gaspijpleiding Baltische Zee

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 februari 2008.

De plannen voor een gaspijpleiding over een afstand van 1200 kilometer die Rusland en Duitsland via de Baltische Zee met elkaar verbinden zouden volgens verzoekschriften afkomstig uit Litouwen en Polen onder druk moeten worden gezet. De commissie Verzoekschriften i in het  EP i behandelde op 29 januari twee verzoekschriften ondertekend door duizenden handtekeningen die vragen voor het in acht nemen van de milieuaspecten van het Nord Stream-project, voordat de bouw van start gaat.

Volgens de handtekeningzetters is de ondiepe Baltische Zee reeds vervuild met chemicaliën door de zeevaart en de visserij in het gebied, evenals de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in de vorm van chemische wapens en substanties die nog steeds aanwezig zijn. Ze willen daarom dat het project wordt heroverwogen.

Iedere burger van de Europese Unie i of inwoner van een lidstaat heeft het recht om individueel of tezamen met anderen een verzoekschrift tot het Europees Parlement te richten betreffende een onderwerp dat tot de werkterreinen van de EU behoort en dat hem of haar rechtstreeks aangaat.

De hoorzitting van de commissie Verzoekschriften bracht leden van het Europees Parlement, de Eurocommissarissen Dimas i (Milieu) en Piebalgs (Energie), vertegenwoordigers van het Nord Stream-project (Noord-Europese Gasleiding) en internationale experts samen. Het werd voorgezeten door het Poolse Europees Parlementslid Marcin Libicki (Unie voor een Europa van Nationale Staten).

"Project heeft impact op 85 miljoen mensen"

Het voorgestelde project houdt een gaspijpleiding in van Vyborg (Rusland) naar Duitsland (Greifswald) door de Baltische Zee, over een afstand van 1200 kilometer, waarmee het één van de langste onderzeepijpleidingen in de wereld zou worden. Naast het Russische Gazprom beheert onder meer de Nederlandse Gasunie het project. Het project vormt een prioriteit voor het trans-Europees Energie Netwerk van de Europese Commissie i.

Radvil? Morkunait? uit Litouwen en Krzysztof M?czkowski uit Polen stelden de verzoekschriften op met de hulp van niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Volgens Morkunait? zou de aanleg van de pijpleiding een impact hebben op 85 miljoen mensen die rond de Baltische Zee wonen. Hij suggereerde dat er chemische substanties kunnen vrijkomen bij de aanleg ervan: "Waarom zouden we onze gezondheid en het milieu op het spel zetten?

M?czkowski sprak van "een reëel gevaar, die de flora en fauna ernstig schade kan berokkenen. Alle kuststaten kunnen hierdoor worden beïnvloed. De pijpleiding zou over land moeten worden aangelegd."

Morkunait? pleit voor het uitstellen van de pijpleiding totdat de effecten door onafhankelijke specialisten zijn vastgesteld. 

Gaspijpleiding nuttig voor Europa?

Volgens de Eurocommissaris voor milieu Stavros Dimas is een onafhankelijke effectbeoordeling "niet de verantwoordelijkheid van de Commissie, maar van de afzonderlijke EU-lidstaten." De pijpleiding zou volgens Piebalgs bovendien helpen in een lagere CO2-uitstoot door gas en zou nuttig zijn voor Europa vanwege de diversificatie van het aanbod.

Volgens lid van de raad van bestuur van het Nord Stream-project Dirk von Ameln zal het project strikt alle regels en voorschriften naleving, "waarbij een effectbeoordeling zal plaatsvinden voordat de werkzaamheden van start gaan."

Veel leden van het Europees Parlement stelden de algemene aspecten van de energieafhankelijkheid van de EU en de betrekkingen met Rusland aan de orde. Zij identificeerden een gebrek aan vertrouwen in Moskou als een belangrijke factor in de bezorgdheid over de pijpleiding. Zij riepen tevens op tot een grotere openheid en publieke informatie over de pijpleiding.

Volgens enkele aanwezige specialisten zouden de kosten van een onderwatergaspijpleiding in ieder geval drie keer zo duur zijn als een gaspijpleiding over land.

De volgende stap

De EP-leden van de commissie Verzoekschriften zullen nu een rapport opstellen dat in de zomer zal worden besproken door het gehele Parlement. Het Poolse lid Marcin Libicki zal daarbij de rapporteur voor het onderwerp zijn.