EP betuigt steun aan Estse regering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 mei 2007.

Het Europees Parlement betuigt zijn steun aan en solidariteit met de Estse regering in een resolutie die vandaag met overweldigende meerderheid is aangenomen. Het EP veroordeelt de Russische retoriek tegen Estland en het onvermogen van Rustland om de Estse ambassade in Moskou te beschermen.

Het EP steunt de democratisch gekozen regering van Estland en "beschouwt aanvallen op een van de kleinste lidstaten van de EU als een toetssteen voor de solidariteit van de Europese Unie." De leden achten de diverse pogingen van de Russische autoriteiten tot inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Estland "ontoelaatbaar" en herinneren de Russische autoriteiten eraan dat de "ongenuanceerde en openlijk vijandige retoriek" van de Russische autoriteiten tegen Estland gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen de EU en Rusland als geheel.

Het Parlement roept de Russische regering op de conventie van Wenen inzake de bescherming van diplomaten onvoorwaardelijk te eerbiedigen. De leden zijn verontrust over de "ontoereikende bescherming door de Russische autoriteiten van de Estse ambassade in Moskou" en veroordelen de Russische pogingen om economische druk uit te oefenen op Estland als instrument van het buitenlands beleid. Ook verzoekt het Parlement de Europese Commissie en alle lidstaten steun te bieden bij het analyseren van de cyberaanvallen op Estse webpagina's en te onderzoeken hoe dit soort aanvallen en bedreigingen op EU-niveau kan worden aangepakt.

De resolutie roept op tot een binnenlandse Estse dialoog zoals voorgesteld door de Estse president Toomas Hendrik Ilves. Deze dialoog moet "de kloven tussen de verschillende gemeenschappen overbruggen en nieuwe mogelijkheden blijven scheppen om vooral de Russischsprekende Esten te integreren." Ook wordt de Russische regering gevraagd om met de democratieën in Midden- en Oost-Europa in een "open en onbevooroordeelde dialoog" te treden over de geschiedenis van de 20ste eeuw. Hierbij moet ook gesproken worden over "de misdaden tegen de menselijkheid, waaronder die welke door het toenmalige totalitaire communistische regime werden begaan."