Europese samenwerking levert Nederland geld op

donderdag 10 mei 2007

Nederland is een stuk rijker omdat ons land lid is van de Europese Unie i. De extra toename van ons nationaal inkomen wordt geschat op 10%. Dat blijkt uit onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau. Zij trekken de conclusie dat Nederland, door mee te doen met de Europese samenwerking, van alle regels voor de interne markt profiteert.

De feiten sluiten aan bij een onderzoek i naar hoe Nederlanders over de Europese Unie denken. Een ruime meerderheid vindt het lidmaatschap van de Europese Unie een goede zaak, en denkt dat we er aan verdienen.

Door het weghalen van belemmeringen aan de interne grenzen zijn bedrijven binnen de Europese Unie meer gaan handelen. Open grenzen betekent zwaardere concurrentie, maar de voordelen van lagere prijzen voor de consument en van het feit dat innoveren in een grotere markt veel meer oplevert, zijn groter. Ook zou het lidmaatschap van de Europese Unie overheden en bedrijven stimuleren beter te werken, wat een verdere toename in handel en dus inkomen met zich mee brengt.

Een vrijere markt voor diensten en verdere harmonisatie in administratieve obstakels zou nog verdere extra economische groei opleveren, zo is becijferd.

Bron: "Marktplaats Europa" rapport scp & cpb 9 mei 2007