Presentatie van het programma van het Finse voorzitterschap

woensdag 5 juli 2006

Europese Raad - 05-07-2006 - 11:07

Het Parlement debatteert over de plannen van het Finse voorzitterschap van de Unie. Twijfels bestaan er bij de leden over de visie van het voorzitterschap ten aanzien van de toekomst van de Europese Grondwet.

Fractiewoordvoerders

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE)

"De wereld bevindt zich in voetbalkoorts, maar Europa heeft al gewonnen. De vier beste landen komen uit de Europese Unie. Laten we zelfvertrouwen hebben maar niet overmoedig worden."

"Efficiënt, doorzichtig, niet spectaculair," zo karakteriseert Poettering het Finse voorzitterschap. "De ervaring leert dat juist de voorzitterschappen van de kleine landen succesvol zijn."

"Er moet niet alleen een Top komen op 25 maart over 'vijftig jaar verdrag van Rome', maar er moet meer gebeuren." Poettering heeft gehoord "dat ook de Kerk iets wil organiseren. Het zou goed zijn, meneer Cohn-Bendit, als ook de vakbonden iets organiseren."

"We hebben Rusland nodig als stabiele en democratische partner, maar het moet afgelopen zijn met het beleid van schouderklopjes. We moeten Rusland vertellen dat het de mensenrechten moet eerbiedigen. Hoe Chodorkovski wordt behandeld, is onaanvaardbaar."

"De nationale parlementen en het Europees Parlement moeten veel nauwer samenwerken."

Volgens Martin SCHULZ (PES, DE) is er méér Europa nodig. Hij schaart zich hiermee achter de prioriteiten van het Finse voorzitterschap. "Geen enkel land kan de economische, ecologische en sociale uitdagingen vandaag nog regelen zonder Europa. We moeten de Unie verder uitbouwen, maar dat gaat niet met het bestaande instrumentarium voor 25 en binnenkort 27 lidstaten." Schulz benadrukt dat het gebrek aan uitvoering binnen de derde pijler (politiële en justitiële samenwerking in strafzaken) aangepakt moet worden. Hij bekritiseert de aanwezigheid van rechtspopulisten in het Europese halfrond, die de rechten en vrijheden van burgers in vraag stellen.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK)

Het programma van Finland klinkt voor de liberalen "als muziek in de oren. Het vervolledigen van de interne markt is een sleutelonderdeel voor de liberalen. Het voorzitterschap heeft gelijk dat het op het gebied van justitie en binnenlandse zaken die dingen wil realiseren die van belang zijn voor jan-met-de-pet. Nu is het zo dat criminelen over landsgrenzen trekken nog voor de politieagent zijn pet heeft kunnen opzetten."

"Het is een belangrijke stap dat er een nieuw comitologiebesluit is genomen. Het Parlement krijgt evenveel macht als de Raad."

Watson wenst Finland "alle succes toe bij de onderhandelingen in het kader van de WTO."

Daniel COHN-BENDIT (GROENEN/EVA, DE) staat met zijn mond vol tanden. Volgens hem geeft het Finse voorzitterschap geen richting aan Europa. "Nooit hebt u gezegd hoe en waarom u Europese problemen wil aanpakken," zegt hij tegen de Finse premier Matti Vanhanen. "U zegt dat Europa een eenheid van waarden is, maar wat is dan de relatie tussen waarden en daden?" Cohn-Bendit verwijst naar de Slowaakse regering die een alliantie aangaat met extreem-rechts. Hij bekritiseert ook het beleid ten aanzien van Rusland. "Europa is een loopjongen van Rusland, bang om de Russische energie kwijt te geraken." Cohn-Bendit vindt het noodzakelijk om legale immigratie te organiseren en niet alleen illegale immigratie. "Daar moet u over praten om de rechtsstaat in Europa te vrijwaren."

Esko SEPPÄNEN (EVL/NGL, FI)

"Op politiek vlak krijgt de Finse regering geen steun van de burgers. Slechts 24% van de burgers staat achter de ratificatie van de Europese Grondwet. Die Grondwet komt er sowieso niet. De opstelling van Olli Rehn in dit dossier is ongepast voor een Eurocommissaris."

"Finland is een neutraal land. Wij willen dan ook niet deelnemen in de militaire vleugel van de Europese Unie. Wij zijn tegen een militarisering van de EU. De EU moet zich bezighouden met bijvoorbeeld Reach, het kaderprogramma voor onderzoek en andere belangrijke dossiers."

"Wij steunen een actief beleid ten aanzien van Rusland."

Brian CROWLEY (UEN, IE) looft de inspanningen van de Finse regering ten aanzien van Rusland. "Finland heeft laten zien dat het betrekkingen met Rusland heeft kunnen uitbouwen, op meerdere gebieden dan enkel energie." Hij hoopt dat het Finse voorzitterschap zijn vaardigheden laat zien op dit vlak.

Nigel FARAGE (IND/DEM, UK) heeft een "déjà-vu."

"De toespraak van Vanhanen is dezelfde speech van elk beginnend voorzitterschap. Wie vertegenwoordigt Vanhanen eigenlijk? Slechts 38% van de Finnen noemt het lidmaatschap van de EU een goede zaak. De Finnen willen helemaal niet meer Europa. Vanhanen vertegenwoordigt de politieke klasse in Europa. Het is een schande dat de denkpauze is stopgezet en nu een begin wordt gemaakt met de implementatie van de Grondwet. Het is business as usual."

"Meneer Vanhanen, u heeft het over betere wetgeving. Laat me niet lachen, er is al veel te veel wetgeving. Als u democraat was, zou u kiezen voor eerlijke referenda in Europa zodat de bevolking zich kan uitspreken."

Martin SCHULZ (PES, DE) protesteert omdat "de heer Farage de voorzitter van de Raad een ondemocratisch iemand noemt."

Frank VANHECKE (NI, BE) ontwaart contradicties in de prioriteiten van het Finse voorzitterschap. "U wilt het verminderde vertrouwen van de burgers in de Europese instellingen herstellen. Dat klinkt raar uit de mond van een regeringsleider die het Finse parlement de Europese Grondwet wil laten ratificeren, terwijl deze Grondwet geen enkele politieke waarde meer heeft na de verwerping in de Nederlandse en Franse referenda." De volgende tegenstrijdigheid ziet Vanhecke in het beleid ten aanzien van Turkije. "Turkije is geen Europees land en kan dat nooit worden. De grote meerderheid van de burgers wil de toetreding van Turkije niet. Dat het Finse voorzitterschap de Turkse toetreding wil bevorderen, druist pal in tegen het herstellen van het vertrouwen van de burgers in Europa."

Overige spreker

Bas BELDER (IND/DEM, NL) vraagt om "een daadkrachtig en ambitieus voorzitterschap. Vanhanen klampt zich vast aan de afgewezen Grondwet. Het voorzitterschap heeft transparantie hoog in het vaandel staan, maar heeft tegelijkertijd de intentie om de grondwet te ratificeren. Hoe is dat aan de Nederlandse burger uit te leggen? De Raad zendt een dubbelzinnig signaal uit."

Belder roept "het voorzitterschap op alsnog de nodige ambitie en daadkracht te tonen."

Debat: 5 juli 2006

 

REF.: 20060628IPR09340