Nieuw op de site: de verbanden tussen de Nederlandse en de Europese Grondwet
De redactie van Grondwet Europa heeft de site uitgebreid met twee nieuwe onderdelen, die op de homepage rechts bovenaan te raadplegen zijn. Het eerste onderdeel schetst de verbanden die gelegd kunnen worden tussen de Nederlandse Grondwet en het nieuwe verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. Het tweede onderdeel gaat in op de vraag of het nieuwe verdrag de naam "Europese Grondwet" wel mag dragen.
De Nederlandse Grondwet
Er zijn veel parallellen te trekken tussen de Nederlandse en de Europese Grondwet. Sommige artikelen uit de Nederlandse Grondwet vinden we vrijwel één op één terug in de Europese tegenhanger, met name op het gebied van de mensenrechten. Verder zien we dat de Nederlandse staatsinstellingen soms een Europees equivalent hebben, zoals de Rekenkamer en de Ombudsman. Qua toegankelijkheid is de Nederlandse Grondwet een duidelijke winnaar: de Europese Grondwet is minder goed leesbaar.
Op de site is, naast de Europese Grondwet, nu ook de Nederlandse Grondwet in zijn volledigheid te raadplegen. De mogelijke dwarsverbanden tussen de relevante artikelen beide grondwetten zijn aangegeven met een vlaggetje. Onder artikelen van de Nederlandse grondwet geeft een EU-vlaggetje of er een mogelijke Europese tegenhanger bestaat, en vice-versa zijn relevante artikelen uit de Europese Grondwet voorzien van een Nederlands vlaggetje.
Mogen we spreken van een Europese "Grondwet"?
De Europese leiders zullen eind oktober 2004 een document ondertekenen dat het ijkpunt zal vormen voor de Europese staatsinrichting van de komende decennia. Het document heeft de enigszins dubbelzinnige titel "Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa". Dat leidt tot de vraag of we hier te maken hebben met een Grondwet of met een Verdrag.
In het debat over het nieuwe verdrag is door veel Nederlandse politici betoogd dat het document de naam "grondwet" niet verdient. De Nederlandse Raad van State spreekt echter volmondig over een Grondwet. Hiervoor lijken ook gegronde historische en juridische argumenten te bestaan.
Bron: PDC