Artikel 106: Geldstelsel
De wet regelt het geldstelsel.
In andere talen:
Inhoudsopgave van deze pagina:
De belangrijkste regelingen op monetair gebied zijn in verschillende wetten vastgelegd. Een van die wetten is de Muntwet 2002 i.
Bij artikel 106, handelend over het geldstelsel, kan aangetekend worden dat de voornaamste regelingen op monetair gebied in verschillende wetten vastliggen (bijvoorbeeld de Muntwet 2002 i).
In de wet staan de regels over ons geld. In de wet kan ook staan dat iemand anders de regels over ons geld maakt.
Uitleg
In de wet staan de regels over ons geld. Er staat bijvoorbeeld in welk geld we hebben. Nu betalen we in Nederland met de euro (€). Maar we hebben de euro pas sinds 1 januari 2002. Voor die tijd betaalden we met de gulden.
Samen met de meeste andere landen van de Europese Unie hebben we in 1992 besloten de euro in te voeren. Dit was het Verdrag van Maastricht.
Sinds 1999 maakt de Europese Centrale Bank de regels over ons geld. De eerste baas van de Europese Centrale Bank was de Nederlander Wim Duisenberg. Onder zijn leiding werd de euro samen met de Amerikaanse dollar de belangrijkste munt van de wereld.
Artikel 106 betekent nu dat de regels van de Europese Centrale Bank ook geschreven moeten worden in een Nederlandse wet.
De Munten van Staat worden met de Beeldtenis van den Koning geslagen.
De Souvereine Vorst heeft het regt van de Munt en het opperbestuur over dezelve.
Hij vermag Zijne beeldtenis op de Muntspeciën te doen stellen.
De wet regelt het geldstelsel.