Tussentijdse evaluatie van het coalitieakkoord ‘Rijnland op Peil’ 2023-2027

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op woensdag 16 april 2025.

Gepubliceerd op: 16-04-2025

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft in mei 2023 het coalitieakkoord ‘Rijnland op Peil’ gepresenteerd, met als doel het waarborgen van droge voeten, schoon water en voldoende zoet water in de regio. Dit akkoord is een gezamenlijke inspanning van de coalitiepartijen BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21. Sinds de presentatie heeft JA21 zich aangesloten bij BBB. De evaluatie van dit akkoord vormt de basis voor de tweede helft van de bestuursperiode.

Voortgang en Successen

De uitvoering van het coalitieakkoord verloopt volgens planning. Van de 28 benoemde doelstellingen zijn er tal van initiatieven gestart en behaald. Belangrijke mijlpalen zijn onder andere het wegwerken van achterstanden van baggerwerkzaamheden en dijkversterking, maar ook de vaststelling van de klimaatregels, de doorontwikkeling van het ‘Water en Bodem Sturend’-beleid, en de lancering van diverse grote projecten onder de Kaderrichtlijn Water (KRW). Daarnaast zijn er aanzienlijke stappen gezet in het aanpakken van bodemdaling en het verbeteren van de waterkwaliteit.

Een andere doorbraak betreft het sluizencomplex in Halfweg en de aanpak van overige wateren, waar eerdere bestuursperiodes moeite hadden om vooruitgang te boeken. Ook de afstoting van convenanten voor stedelijk water heeft bijgedragen aan een goede start voor de komende periode (zo gaan de kosten naar de juiste partijen).

Toekomstige Mijlpalen

Er staan nog belangrijke doelen op de agenda, waaronder de oplevering van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Zwanenburg en het realiseren van grote projecten de vergisters in Gouda. Daarnaast is er aandacht voor de actualisatie van de nota peilbeheer en de invoering van een nieuw belastingstelsel.

Uitdagingen en Aandachtspunten

Er zijn echter ook zaken die nog niet gerealiseerd zijn, zoals de participatieverordening en de medefinanciering voor de balgstuwen. De politieke en economische instabiliteit op nationaal en internationaal niveau heeft invloed op de begroting en het beleid van Rijnland, en er wordt verwacht dat hogere kosten voor grondstoffen en stikstof- en waterkwaliteitsregelgeving de komende jaren uitdagingen zullen blijven.

Samenwerking en Communicatie

De samenwerking binnen het college verloopt goed, met strategische sessies en coördinerende portefeuillehouders die bijdragen aan een collegiaal bestuur. Voor de toekomst ligt er een kans om het succes van de projecten beter te vieren en te promoten, evenals om intensiever in contact te treden met inwoners, bedrijven en medeoverheden, vooral met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in het vooruitzicht.

Conclusie

Met de tweede helft van de bestuursperiode in het vooruitzicht, blijft BBB zich vanuit het coalitieakkoord inzetten binnen het Hoogheemraadschap van Rijnland voor de toekomst van het waterbeheer in de regio. De evaluatie van het coalitieakkoord toont zowel successen als uitdagingen, maar biedt ook een solide basis voor de verdere ontwikkeling van een toekomstgericht watersysteem in Rijnland, met gezond verstand.

Deel dit artikel