‘Stop met het Burgerberaad Klimaat’

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op maandag 17 februari 2025.

Gepubliceerd op: 17-02-2025

Henk Vermeer: “Erfenis van een kabinet dat de band met de samenleving volledig kwijt was”

BBB zet grote vraagtekens bij het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Dit beraad, waarin 175 gelote Nederlanders vijf weekenden lang bijeenkomen om over klimaatbeleid te praten, kost ruim 6 miljoen euro - oftewel 35.000 euro per deelnemer. Daarnaast heeft de organisatie bij het ministerie van Klimaat en Energie een aanvullende financiële claim van enkele tonnen neergelegd.

BBB-Kamerlid Henk Vermeer stelt Kamervragen aan minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei). Hij wil opheldering over de oplopende kosten, de manier waarop deelnemers zijn geselecteerd en de invloed die het beraad zal hebben op beleid.

‘Peperdure praatclub’

De kosten voor het beraad rijzen de pan uit. Naast hotelovernachtingen en volledige catering worden ook tolken, kinderopvang, kolfkamers, stilteruimtes en psychologische begeleiding aangeboden. Deelnemers krijgen persoonlijke ondersteuning en worden zelfs voor en na elke bijeenkomst gebeld om hun ervaringen te bespreken, zo meldt De Telegraaf. BBB heeft er geen goed woord voor over. “Terwijl mensen helemaal leeglopen op de energierekening, zit een peperdure praatclub ideeën te verzinnen die de rekening alleen maar hoger maken,” stelt Vermeer.

Geen willekeurige loting

BBB is ook kritisch op de samenstelling en begeleiding van het burgerberaad. Hoewel minister Hermans beweert dat het ‘Nederland in het klein’ zou zijn, is het de vraag hoe representatief deze groep werkelijk is. Zo is bekend geworden dat een deelnemer openlijk politiek actief is voor GroenLinks, wat vragen oproept over de onafhankelijkheid en objectiviteit van het beraad. Daarnaast wordt het proces geleid door wetenschappers en organisaties die al een duidelijke voorkeur hebben voor strenger klimaatbeleid. “Hoe kunnen burgers erop vertrouwen dat dit een eerlijk proces is, als kritische stemmen structureel worden uitgesloten en het hele beraad wordt geframed binnen activistische denkbeelden?” vraagt Vermeer zich af.

Andere koers

Het Burgerberaad Klimaat is een erfenis van de vorige minister Rob Jetten van D66. Vermeer wijst erop dat de verkiezingsuitslag van november 2023 een andere koers heeft aangegeven. “Nederlanders hebben duidelijk gemaakt dat ze genoeg hebben van onrealistisch en peperduur klimaatbeleid. Dit burgerberaad is een overblijfsel van een kabinet dat de band met de samenleving volledig kwijt was.”

BBB erkent adviezen niet

BBB zal zich in de Tweede Kamer verzetten tegen het overnemen van de adviezen van het burgerberaad. “Wij erkennen dit burgerberaad niet als representatief of democratisch. Het parlement is de plek waar beleid wordt gemaakt, gebaseerd op de wil van de kiezer, niet op schimmige processen die de deur openzetten voor activistische beïnvloeding,” stelt Vermeer. BBB roept het kabinet op om het burgerberaad te beëindigen en de focus te verleggen naar concrete en werkbare oplossingen. “Het is tijd om de zorgen en wensen van de Nederlander centraal te stellen in plaats van te luisteren naar de klimaatlobby. We hebben realistische, toekomstbestendige keuzes nodig die onze samenleving en economie niet onnodig belasten. Niet een half jaar op de handen zitten, maar de handen uit de mouwen steken,” besluit Vermeer.

Kamervragen van het lid Vermeer aan de minister van Klimaat en Groene Groei over het Nationaal Burgerberaad Klimaat

  • Klopt het dat het Nationaal Burgerberaad Klimaat ruim 6 miljoen euro kost en een aanvullende financiële claim van enkele tonnen heeft neergelegd bij het ministerie?
  • Hoe worden deze kosten verantwoord en welke prestatie-eisen zijn gesteld?
  • Hoeveel kost het beraad per deelnemer en acht u dit proportioneel?
  • Hoe wordt gecontroleerd of deze uitgaven doelmatig en rechtmatig zijn?
  • Bent u bereid de financiële verantwoording en bestedingen openbaar te maken?
  • Hoe is gegarandeerd dat de selectie van deelnemers representatief is voor de Nederlandse bevolking?
  • Klopt het dat minimaal één deelnemer politiek actief is? Hoe voorkomt u politieke beïnvloeding?
  • Hoeveel deelnemers hebben in de afgelopen drie jaar een actieve rol gespeeld binnen een politieke partij of klimaatactivistische organisatie?
  • Zijn organisaties als Clintel en WindWiki benaderd voor deelname? Zo nee, mogen zij alsnog meedoen?
  • Welke partijen zijn betrokken bij de begeleiding en informatievoorziening van het beraad?
  • Hoe wordt geborgd dat informatievoorziening binnen het beraad neutraal en evenwichtig is?
  • Bent u bereid alle presentaties, gespreksverslagen en gebruikte bronnen openbaar te maken?
  • Waarom kunnen burgers niet reageren op het officiële X-account van het beraad?
  • Hoe rechtvaardigt u dit gebrek aan interactie met de samenleving?
  • Hoe wordt gewaarborgd dat beleidsvorming in de Kamer plaatsvindt en niet via een beperkt beraad?
  • Bent u bereid te garanderen dat de adviezen niet automatisch worden overgenomen?
  • Hoe waarborgt u dat ook klimaatkritische burgers en experts worden gehoord?
  • Bent u bereid het burgerberaad te stoppen? Zo nee, waarom niet?

Deel dit artikel