Werkgroep heeft komst Tweede Kamercommissie constitutionele toetsing voorbereid

woensdag 23 oktober 2024

DEN HAAG (PDC i) - Er moet voortvarend worden begonnen met een nieuwe Tweede Kamercommissie grondrechten en constitutionele toetsing. Dat is de aanbeveling van een werkgroep uit de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken onder voorzitterschap van SP'er Michiel van Nispen i.

De nieuwe commissie moet andere Tweede Kamercommissies van advies kunnen dienen over het waarborgen van grondrechtelijke en constitutionele waarden bij nieuwe wet- en regelgeving. Er zal eerst ervaring dienen te worden opgedaan om te bezien hoe dit in de praktijk (het beste) werkt.

De commissie moet breed samengesteld worden en een goede staf krijgen, zodat zij gedegen en breed gedragen adviezen kan geven. Desgewenst moet extern advies kunnen worden gevraagd. Verder zou de nieuwe commissie in overleg met de betrokken minister dienen te kunnen treden en hoorzittingen en rondtafelgesprekken moeten kunnen houden.

De werkgroep kwam er na aanvaarding van een motie-Omtzigt. Het verslag van de werkgroep is aangeboden aan het Presidium, die kan beslissen over instelling van de nieuwe commissie.

Bron: Verslag Werkgroep tijdelijke commissie grondrechten en constitutionele toetsing