Europa Vandaag: ‘wie honing wil eten, moet lijden dat de bijen hem steken’

woensdag 5 april 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Bijen
Bron: © European Union, ????

Burgerinitiatief 'Red de bij'

‘Wie honing wil eten, moet lijden dat de bijen hem steken.’ Dat spreekwoord past goed bij het indienen bij een Europees burgerinitiatief, want een burgerinitiatief is een hoop werk.

Vandaag komt, als er niets tussen komt, de Europese Commissie i met een reactie op het Europese burgerinitiatief 'Red de bijen en de boeren'. Het burgerinitiatief werd door ruim één miljoen Europese burgers ondertekend en roept de Europese Commissie op om het gebruik van pesticiden af te bouwen. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van onder andere onze voedingsgewassen en pesticiden bedreigen hun populatie.

EU-burgers kunnen sinds april 2012 met het Europees Burgerinitiatief i (IEB) de Europese Commissie verzoeken om een bepaald onderwerp op de agenda te zetten. Hiervoor is een minimum van zeven landen nodig die zich hiervoor organiseren in een burgercomité. Daarnaast moeten er ook meer dan één miljoen handtekeningen zijn.


 
Chinese en Europese vlag
Bron: The Council of the European Union

Meer of minder samenwerken met China

De Nederlandse commissie voor Buitenlandse Zaken i buigt zich vandaag over de relatie met China. Samen met commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking i en de commissie voor Economische Zaken en Klimaat i wordt onder andere een reactie gegeven op de rapporten over technologische samenwerking met China, ontwikkeling van het Chinabeleid en de open strategische autonomie (OSA).

De ministers van de betrokken ministeries schreven in november 2022 in een Kamerbrief over de kabinetsbrede inzet van de strategische autonomie van de EU. De OSA richt zich op minder afhankelijkheid voor de EU ten opzichte van grootmachten als de Verenigde Staten en China. In 2022 heeft de EU al stappen ondernomen om binnen de techsector minder afhankelijk te worden van China door zelf meer chips te gaan produceren.


En verder...

... vindt de oratie van Femke van Esch i aan de Universiteit Utrecht plaats over de leiderschapskloof; hoe afstand bijdraagt aan de legitimiteit van EU-leiderschap.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

5 april

Europese Commissie

Burgerinitatief 'Red de bij'

5 april

Buitenlandse Zaken

China

5 april

Universiteit Utrecht

Oratie Van Esch