GroenLinks en PvdA willen tochtkorting voor huurders van slecht geïsoleerde huizen

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 22 februari 2023.

PvdA en GroenLinks willen huurders een afdwingbaar recht op huurverlaging geven als hun woning slecht geïsoleerd is. Dat is nodig om huurders te helpen de hoge energierekening te betalen, zo zegen de partijen. Daarom stellen ze een tochtkorting voor. Huurders van woningen met slechtere labels dan energielabel B krijgen een huurverlaging die kan oplopen tot 150 euro per maand. Verder moeten nalatige isolatiemaatregelen zoals enkelglas en gebrek aan spouwmuurisolatie worden aangemerkt als formeel onderhoudsgebrek.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Jesse Klaver: "Dit gaat echt iets opleveren voor mensen wiens huurbaas weigert hun huis te verduurzamen. Het heeft ze óf een lagere energierekening, óf een lagere huur."

Door de hoge energieprijzen betalen huurders van slecht geïsoleerde woningen een fors hogere energierekening. Het is sociaal en groen om de huur te verlagen. Zo leveren verhuurders ook een eerlijke bijdrage, en bovendien voelen ze een sterkere prikkel om te investeren in goede isolatie.

Een betaalbaar en fijn huis is een belangrijke basisbehoefte voor iedereen. Met de huidige energie- en klimaatcrisis zijn goed geïsoleerde woningen geen luxe of een verbetering van de woning, maar slecht geïsoleerde woning een slecht onderhouden woning.

In de wetswijziging van PvdA en GroenLinks staan twee voorstellen. Ten eerste wordt gebrekkige isolatie, zoals enkelglas en de afwezigheid van spouwmuurisolatie, aangemerkt als gebrek, net zoals de afwezigheid van schoon en stromend warm water een gebrek is. Een huurder kan dan bij de huurcommissie op basis van dat gebrek een tijdelijke huurverlaging afdwingen, totdat het gebrek is opgelost. Tevens kunnen gemeenten via de Wet goed verhuurderschap handhaven op deze gebreken. Ten tweede regelt de wetswijziging dat huurders van huurwoningen met een label slechter dan B een huurverlaging krijgen. De hoogte van de huurverlaging bedraagt ongeveer de kosten van het verschil met de hoogte van de energierekening van een huis met label B: via het woningwaarderingsstelsel (WWS) daalt de maximale huur van een woning met label C dan met 50 euro per maand, van label D en E met 100 euro en label F en G met 150 euro.

Het afgelopen decennium werden jaarlijks slechts 30.000 woningen van de in totaal 7,3 miljoen woningen verduurzaamd. Het aantal woningen met labels E, F en G neemt maar langzaam af. Het aandeel woningen met label G ligt al zes jaar stabiel rond de 4 procent. Ruim 1 miljoen huurwoningen hebben label D of slechter, nog eens 800.000 woningen heeft label C. Met dit plan zouden dus naar schatting 1,8 miljoen huishoudens een huurkorting kunnen krijgen. Enkele honderdduizenden huurwoningen hebben een onderhoudsgebrek als gevolg van enkel glas.

Bekijk ook

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks en PvdA willen tochtkorting voor huurders van slecht geïsoleerde huizen

PvdA en GroenLinks willen huurders een afdwingbaar recht op huurverlaging geven als hun woning slecht geïsoleerd is. Dat is nodig om huurders te helpen de hoge...

22 feb 2023

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Van Sparrentak hoofdonderhandelaar Europarlement op Airbnb-wet

Europarlementariër Kim van Sparrentak is benoemd als ‘rapporteur’ op wetgeving die verhuurplatforms als Airbnb en Booking.com reguleert. Nieuwe regels moeten...

25 jan 2023

Lees meer

Nieuws ・ Europa

Nieuwe Airbnb-wet maakt handhaving regels stuk eenvoudiger

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor nieuwe regels voor websites voor vakantieverhuur, zoals Airbnb en Booking.com. Deze platforms...

07 nov 2022

Lees meer

Nieuws ・ Wonen

GroenLinks lanceert initiatiefwet aanpak belastingontwijkingsconstructies

Er moet een einde komen aan complexe belastingregels die pretconstructies in de hand werken. Die zorgen ervoor dat mensen met veel vermogen veel minder...

20 feb 2022

Lees meer