Europa Vandaag: Metsola stroopt de mouwen op; Europese Commissie trekt de poolcirkel in; EP-commissies kleuren oranje
Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!
Metsola stroopt de mouwen op
Gisteren lekte het al uit i, vandaag presenteert Roberta Metsola haar plannen om corruptie en fraude te bestrijden aan de fractievoorzitters van het Europees Parlement.
Qatargate heeft de voorzitter van het Europees Parlement ertoe doen besluiten om oud-Europarlementariërs een lobbyverbod van een jaar op te leggen na hun vertrek uit het Parlement. Verder mogen zij ook niet meer in het bezit zijn van een permanente toegangspas. Middels een dagpas moeten ze in de toekomst hun bezoek aan Brussel of Straatsburg verantwoorden.
De Europarlementariërs zelf gaan tijdens hun volgende plenaire week (16-19 januari) in conclaaf over de strijd tegen corruptie. Definitieve beslissingen worden op z'n vroegst pas in de plenaire week van februari verwacht.
De EP-commissie constitutionele zaken (AFCO i) houdt zich vandaag ook bezig met Qatargate. De commissieleden, die verantwoordelijk zijn voor het Reglement i van het Parlement, buigen zich over een plan om het Europees Openbaar Ministerie i meer ruimte te geven om opheffing van de immuniteit van Europarlementariërs te vragen.
Warme ontvangst in ijskoud Zweden
"Trek laagjes aan, want de gemiddelde temperatuur in Noord-Zweden is in januari -20!", zo luidde het advies voor het journaille dat de Europese Commissie i volgt naar Kiruna, een stad die ten noorden van de noordpoolcirkel ligt. Ondanks de kou kunnen de Eurocommissarissen en journalisten op een warme ontvangst rekenen, wellicht met wat extra hulp van een slokje brännvin.
Traditiegetrouw ontvangen de Zweedse premier Ulf Kristersson i en de Zweedse regering vandaag en morgen de Europese Commissie, onder leiding van Ursula Von der Leyen i, voor een inleidende vergadering over het Zweedse voorzitterschap. De Zweden volgden op 1 januari de Tsjechen op, die het vorige half jaar met de voorzittershamer sloegen bij vergaderingen van de Raad van de EU i.
De meest noordelijke Zweedse stad werd gekozen vanwege de voortrekkersrol op het gebied van innovatie, ruimteonderzoek en de groene transitie. Dat laatste onderwerp vormt het komende half jaar een van de prioriteiten voor het Zweeds voorzitterschap, samen met het veiligheids- en defensiebeleid en het handhaven van de democratie en rechtsstaat in Europa.
Helpt Thijs Reuten de Kosovaren op weg naar visumvrij reizen?
Een belangrijke dag voor Kosovo en PvdA'er Thijs Reuten i. De parlementaire commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) i stemt over een akkoord dat volgde op zijn rapport met aanbevelingen om burgers van bepaalde niet EU-landen vrij te stellen van het aanvragen van een visum voordat zij de EU inreizen.
Het meest in het oogspringende land op die lijst is dus Kosovo, de gedeeltelijk erkende Balkanrepubliek die probeert toe te treden tot de Europese Unie. Als de Europarlementariërs hun goedkeuring geven zijn de Kosovaren een stap dichter bij visumvrij reizen. Dit zal er voor zorgen dat voor de hele westelijke Balkan dezelfde visumregeling geldt.
Het belooft vandaag sowieso een drukke dag te worden voor Nederlandse Europarlementariërs. Agnes Jongerius i (PvdA) schuift aan bij de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken, Bart Groothuis i (VVD) buigt zich met de commissie INGE2 i over het voorkomen van inmenging van 'kwaadwillige buitenlandse actoren' bij de Europese verkiezingen van 2024.
De commissie LIBE kleurt met liefst vier Nederlandse leden en rapporteur Reuten erg oranje. Malik Azmani i (VVD), Jeroen Lenaers i (CDA), Tineke Strik i (GL) en Sophie in 't Veld i (D66) stemmen over een voorstel om belemmeringen weg te nemen voor EU-burgers die in andere EU-landen wonen en daar willen stemmen, of zich kandidaat willen stellen voor gemeenteraadsverkiezingen.
En verder...
Komt het Hof van Justitie i van de EU vandaag met een arrest in twee asielzaken. Als een asielzoeker in meerdere EU-landen een verzoek om bescherming doet, welke lidstaat is dan verantwoordelijk?
Europa in een oogopslag
Datum & tijd |
Organisatie |
Agenda |
---|---|---|
12 januari |
Europees Parlement (Metsola; commissie AFCO) |
Presentatie voorstellen voor strengere regels in strijd tegen corruptie en fraude; snellere opheffing immuniteit Europarlementariërs |
12-13 januari |
Europese Commissie |
|
12 januari |
Europees Parlement (commissie LIBE; commissie INGE2) |
Gemeenteraadsverkiezingen, visa; voorkomen van buitenlandse inmenging i |
12 januari |
Hof van Justitie van de EU |