Europa Vandaag: een dag vol buitenlands beleid

dinsdag 15 november 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 

Welke stappen volgen op het gebied van defensie?

De Raad Buitenlandse Zaken gaat vandaag door met het onderwerp dat het afgelopen jaar in een grote stroomversnelling kwam: defensie. Door de oorlog in Oekraïne zijn er de afgelopen tijd grote stappen gezet op dit gebied, terwijl dit beleidsterrein lange tijd het vergeten kindje was. Vandaag staat centraal hoe de kloof tussen defensievermogens en de operationele realiteit verder kan worden gedicht.

Ook tijdens de lunch wordt er niet stilgezeten: onder het genot van een broodje spreken de ministers met Jens Stoltenberg i, de secretaris-generaal van de NAVO, en Aleksi Reznikov, de minister van Defensie van Oekraïne. Sinds het begin van de Russische invasie werkt de EU al nauwer samen met de NAVO i en deze samenwerking wordt als relevanter dan ooit gezien voor de Europese én Atlantische veiligheid.


 
Charles Michel en Sadyr Japarov
Bron: The Council of the European Union

Samenwerkingsraad met strategisch belangrijk Kirgizië

Brussel is vandaag het toneel van de negentiende zitting van de Samenwerkingsraad tussen de EU en Kirgizië. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken zal namens de EU spreken met het Aziatische land. Op de agenda staan onder meer bilaterale betrekkingen, maar naar verwachting zal er ook zeker worden gesproken over de geopolitieke rol van het land. Kirgizië ligt namelijk op een ingewikkelde, maar strategisch belangrijke locatie: ingeklemd tussen China en Rusland. Aan de ene kant heeft het land veel te maken met China, dat politieke macht in de regio probeert uit te breiden. Aan de andere kant voelt het land ook de impact van de Russische oorlog; zo zijn veel Russen gevlucht naar de Kirgizische hoofdstad en is de impact van Westerse sancties groot. Vanwege deze belangrijke ligging is het van groot belang voor de EU om het land te vriend te houden.


 
Chinese en Europese vlag
Bron: The Council of the European Union

Tijd voor een strengere toon tegen China?

In het mooie Bali, Indonesië, begint vandaag de G20 i-top. De EU is lid van dit forum en zal daar vertegenwoordigd worden door Ursula von der Leyen i en Charles Michel i. Er staan een hoop punten op de agenda, maar alle ogen zijn gericht op de verwachte ontmoeting tussen Michel en de Chinese leider Xi Jinping. Bij de vorige Europese top werd duidelijk dat de EU-leiders een strengere toon willen aanslaan tegen de Chinese leider. Hoe zal Xi reageren op deze boodschap?


En verder...

Houdt Eurocommissaris Mariya Gabriel i een dialoog met Turkije en is Eurocommissaris Didier Reynders i aanwezig bij een top met China en de Verenigde Staten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

15 november

Raad van de EU (Buitenlandse Zaken)

Bijeenkomst van de Raad van Buitenlandse Zaken (Defensie)

15 november

Raad van de EU

Samenwerkingsraad EU-Kirgizië

15-16 november

G20

Ursula von der Leyen en Charles Michel zijn aanwezig bij de G20

15 november

Europese Commissie

Eurocommissaris Gabriel houdt een dialoog met Turkije

15 november

Europese Commissie

Eurocommissaris Reynders is bij een top met China en de Verenigde Staten