Bundel 20: 'Om de lokale democratie'
‘Het versplintert. Het lokaliseert. Het gaat moeizamer. Het wordt belangrijker. Het wordt drukker. En het gaat erom spannen.’ Deze conclusie van het Montesquieu Instituut, opgetekend na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in de bundel 'Een goede raad', kan ook in 2022 worden herhaald. Opnieuw is onder regie van het Montesquieu Instituut, na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, de stand van zaken rond decentralisatie en lokale democratie in kaart gebracht. Opnieuw heeft een keur aan auteurs, stuk voor stuk scherpe waarnemers van het plaatselijk bestuur, de balans opgemaakt.
Is de druk op het lokaal bestuur toegenomen? Hoe heeft de positie van de burgemeester zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Is het gemeenteraadswerk zwaarder geworden voor de raadsleden? En wat te zeggen over de financiële tekorten, de versnippering in de raden en de lokale journalistiek? Stuk voor stuk vragen die in de nieuwe bundel beantwoord worden.
Vanwege de complexe problemen waar gemeenten mee kampen zou men kunnen zeggen dat grote structurele ingrepen nodig zijn om de positie van gemeenten te verbeteren. Het tegendeel is waar, zo concluderen eindredacteuren Aalt Willem Heringa, Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman. Liever komt de focus te liggen op kleine maar haalbare oplossingen voor problemen die het meest urgent zijn, zoals bijvoorbeeld burgerparticipatie, betere ondersteuning van raadsleden en meer steun voor lokale partijen en media. Zo wordt gegarandeerd dat verbetering ook realistisch blijft.
Titel |
Bundel 20: 'Om de lokale democratie' |
---|---|
Redactie |
Aalt Willem Heringa i, Jan Schinkelshoek i en Gerrit Voerman i |
Auteurs |
Klaartje Peters i, Geerten Boogaard i, Marcel Boogers, Hans Vollaard i, Simon Otjes i, Charlotte Wagenaar i, René van Zanten i |
Datum |
Oktober 2022 |
Wilt u een eigen exemplaar van de bundel?
Inhoudsopgave van deze pagina:
Voorwoord: 'Om de lokale democratie'
Woord vooraf
Aalt Willem Heringa, Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman
'Zwaar weer voor het lokaal bestuur'
Klaartje Peters
'Nederland burgemeestersland?'
Geerten Boogaard
'Loopt het wethoudersbestuur ten einde?'
Marcel Boogers
'Gaat het wel zo slecht met de gemeenteraden?'
Hans Vollaard
'Waar staan de lokale partijen en waar de afdelingen van de landelijke partijen?'
Simon Otjes
'Burgerparticipatie in lokale beleidsvorming'
Charlotte Wagenaar
'De lege persstoeltjes in de raadszaal'
René van Zanten
Nawoord: 'Maken we het (niet) te groot?'
Aalt Willem Heringa, Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman
Wilt u een eigen exemplaar van de bundel?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs@montesquieu-instituut.nl). Het Montesquieu Instituut publiceert met regelmaat bundels romdom een bepaald thema. Een overzicht van alle verschenen bundels is te vinden op de pagina Montesquieu Reeks.