Pegas: "Kies voor de Groningers en niet voor de schatkist"
DEN HAAG (PDC i) - "Kies voor de Groningers en niet voor de schatkist," dit zouden Groningse burgemeesters hebben gezegd in gesprek met oud-minister Henk Kamp i van Economische Zaken in de hoop de gaswinning naar beneden te krijgen. Zo stelde Geert-Jan Brink, oud-burgemeester van Slochteren en dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa's in zijn verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (Pegas).
De minister had geen boodschap aan het verzoek van de burgemeesters, die na de aardbeving in Huizinge het vertrouwen in het kabinet verloren en naar de Raad van State i stapte om de gasbesluiten aan te vechten.
Brink beargumenteerde bovendien dat er nog veel meer geld nodig is om de gevolgen van huidige en toekomstige bodemdaling als gevolg van de gaswinning op te lossen. De Rijksoverheid moet de schadeafhandeling volgens hem beter organiseren, om te voorkomen dat Groningers zelf moeten opdraaien voor de honderden miljoenen aan schade die veroorzaakt is.
Brink heeft dan ook grote zorgen over de onderhandelingen die momenteel lopen tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de waterschappen lopen over het vergoeden van de kosten door bodemdaling.
De commissie ging opnieuw in op de hoge gaswinning in 2013, een jaar na de hierboven genoemde beving in Huizinge, de zwaarste tot dusver. Volgens Gasunie-topman Bart Jan Hoevers was het mogelijk om in dat jaar veel minder gas te winnen, Kamp hield altijd vol dat dit onmogelijk was vanwege de leveringszekerheid.
Wel vond Hoevers het moeiijk om antwoord te geven op de vraag wanneer de gaskraan in Groningen helemaal dicht kan. Afhankelijk van de hoeveelheid buitenlands gas die geïmporteerd kan worden is dat een "duivels dilemma", waar alleen de politiek antwoord op kan geven.
Oud-minister Kamp zelf probeerde tijdens zijn verhoor zijn goede bedoelingen te benadrukken. Hij stelde van een aantal zaken en gebeurtenissen geen herinneringen te hebben, maar noemde het "niet fraai" dat bestuurders van Shell en ExxonMobil aanwezig waren bij vertrouwelijke gesprekken op het ministerie over adviezen om minder gas te winnen.
Die adviezen waren afkomstig van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Harry van der Meijden, oud-directeur van die toezichthouder, zei vorige week dat zijn verhoudingen met het ministerie van Kamp te typeren waren als "sluimerende oorlog". Kamp snapte daar niets van. Hij vond het SodM "veel belangrijker" dan de NAM.
Bronnen: NOS, NRC