Initiatiefwet minimum uurloon aangenomen in Tweede Kamer
De initiatiefwet minimum uurloon van GroenLinks en de PvdA is met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. De wet regelt dat er een wettelijk minimum uurloon komt, in plaats van een minimum maandloon. Dat betekent dat het niet meer kan voorkomen dat mensen die 40 uur werken voor een minimumloon, daar per uur minder mee verdienen dan mensen die 36 uur werken voor een minimumloon.
Tweede Kamerlid
Deze wet maakt vooral de systematiek logischer, omdat er niet meer met verschillende bedragen per uur gewerkt kan worden. Daardoor wordt het voor de Arbeidsinspectie ook makkelijker om te handhaven op uitbuiting door schimmige constructies. Daarnaast zorgt dit wetsvoorstel ervoor dat verhogingen van het minimumloon in de toekomst makkelijker kunnen worden doorgevoerd.
Senna Maatoug (GroenLinks): “Voor de groep mensen die nu 38 of 40 uur werkt op minimumloonniveau, betekent dit daadwerkelijk een hoger loon. Werken moet lonen en op dit moment moeten nog teveel mensen de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen.”
Een paar honderdduizend mensen gaan erop vooruit als de wet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen. Met name in de sectoren horeca, callcenters, distributie en de reisbranche.
Senna Maatoug: “Overigens ben ik van mening dat het minimumloon verhoogd moet worden.”
Bekijk ook
GroenLinks tevreden met akkoord over hogere minimumlonen in de EU
Europarlement wil hogere minimumlonen in EU
Het Europees Parlement heeft gestemd voor het versterken van minimumlonen in Europa.
Europarlement zet belangrijke stap naar eerlijke minimumlonen
Doe mee aan het politiek referendum
Ben jij lid van GroenLinks? Je hebt nog tot en met vrijdag 10 juni om te stemmen in het politiek referendum!