Parlement herdenkt Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2022.

Holocaust-overlevende Margot Friedländer sprak het Europees Parlement i toe ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust.

Op 27 januari, 77 jaar na de bevrijding van het naziconcentratiekamp Auschwitz hebben de leden van het Europees Parlement de slachtoffers van de Holocaust geëerd tijdens een bijzondere plechtige sessie in Brussel - met de 100-jarige overlevende van de Holocaust Margot Friedländer als eregaste.

Tijdens haar openingsspeech benadrukte Parlementsvoorzitter Roberta Metsola dat de Herdenkingsdag van de Holocaust gaat over de misdrijven tegen de menselijkheid van het verleden, maar ook over het belang om er nu over te praten, en dat er nog steeds veel inspanningen moeten geleverd worden om haat, discriminatie en geweld uit onze maatschappij te bannen.

Ze bracht in herinnering hoe het Europese project een reactie was op de verschrikkingen van het Derde Rijk, met de hoop voor een betere toekomst in een verenigd Europa dat waarden zoals vrede, eerlijkheid, openheid en samenwerking deelt. “Verenigd in diversiteit spreken we ons uit tegen Holocaustontkenners, complottheorieën, desinformatie en tegen elk soort geweld gericht op specifieke leden van de samenleving. Ondanks de inspanningen van de voorbije decennia, hebben we nog steeds niet genoeg gedaan tegen discriminatie.”

We moeten er elke dag bewust mee omgaan in alles wat we doen om te verzekeren dat onze gemeenschappen niet gemarginaliseerd worden door uitsluiting, haat en onverschilligheid [...].

Roberta Metsola

Voorzitter van het Europees Parlement

Deel dit citaat:

Na een muzikaal intermezzo van de Hongaarse gitarist Ferenc Snétberger, vertelde de 100-jaar oude Holocaust-overlever Margot Friedländer hoe ze op 21-jarige leeftijd onderdook in Berlijn nadat haar moeder en broer naar Auschwitz gedeporteerd werden. Enkele maanden nadien werd zij ook gevangen genomen en gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt. Daar ontmoette ze haar toekomstige man Adolf Friedländer, die ze reeds kende uit Berlijn. Samen overleefden ze de erbarmelijke omstandigheden van het kamp, tot de bevrijding van het Rode Leger in mei 1945, en emigreerden ze naar de Verenigde Staten.

Wanneer haar man in 1997 overleed, begon Margot Friedländer op 88-jarige leeftijd te schrijven over haar leven, en keerde ze terug naar haar thuisstad, Berlijn. Vandaag spendeert ze haar tijd om haar verhaal en de misdrijven van het Nationaal Socialisme te vertellen, voornamelijk aan de jonge generaties.

Ik ben teruggekomen om met jullie te praten, om jullie de hand te reiken, en om aan jullie te vragen om de getuigen te zijn die wij niet lang meer zullen zijn.

Margot Friedländer

Holocaust-overlevende

Deel dit citaat:

De voorzitter van de Europese Raad i, Charles Michel i en de voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i spraken ook tijdens de plechtigheid. Voor de zitting eindigde, hielden de EP-leden een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust. De ceremonie werd afgesloten met een muziekoptreden van Raphael Wallfisch en Philippe Graffin.

De Internationale Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust werd op 27 januari in 2005 ingesteld door de Verenigde Naties i om de Holocaust en de 60e verjaardag van de bevrijding van het Auschwitz-Birkenau concentratiekamp te herdenken.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20220120STO21430