EU trekt 175 miljoen euro uit voor humanitaire hulp voor West- en Centraal-Afrika
De EU bevestigt haar solidariteit met kwetsbare mensen in West- en Centraal-Afrika door in 2022 175 miljoen euro uit te trekken voor humanitaire hulp. Dit bedrag zal worden gebruikt voor humanitaire projecten in de volgende acht landen: Burkina Faso (23,5 miljoen euro), Kameroen (16 miljoen euro), de Centraal-Afrikaanse Republiek (17 miljoen euro), Tsjaad (26,5 miljoen euro), Mali (25 miljoen euro), Mauritanië (8,5 miljoen euro), Niger (24 miljoen euro) en Nigeria (34 miljoen euro).
Janez Lenarčič i, commissaris voor Crisisbeheer: “De bevolking van West- en Centraal-Afrika wordt nog altijd getroffen door een complexe humanitaire crisis. Ernstig geweld tegen kinderen, gendergerelateerd geweld, ontvoeringen en aanslagen, willekeurige arrestaties en buitengerechtelijke executies zijn schering en inslag. De humanitaire nood wordt nog verergerd door een ongekende voedselcrisis, natuurrampen, de klimaatverandering en de COVID-19-pandemie. Met de EU-hulp kunnen basisbehoeften worden gelenigd, onder meer door het verstrekken van voedselhulp, medische hulp en bescherming en betere toegang tot schoon water.”
De humanitaire financiering van de EU in West- en Centraal-Afrika is bestemd voor:
-
-levensreddende hulp voor mensen die het slachtoffer zijn van een conflict, en bijstand aan gemeenschappen die vluchtelingen opvangen;
-
-bescherming voor kwetsbare personen en de eerbiediging van het internationaal humanitair recht en de humanitaire beginselen;
-
-de aanpak van voedselcrises en ernstige acute ondervoeding bij kinderen jonger dan 5 jaar;
-
-versterking van de onmiddellijke respons in de vorm van basisvoorzieningen voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, met name wat betreft gezondheidszorg voor iedereen of onderwijs voor kinderen in humanitaire crisissituaties; en
-
-verbetering van de crisisparaatheid van gemeenschappen, zodat zij beter voorbereid zijn op massale ontheemding of terugkerende voedsel- of klimaatgerelateerde crises.
Deze hulp maakt deel uit van de bredere EU-steun aan de regio, onder meer via bijdragen van “Team Europa” aan de wereldwijde coronarespons, steun voor de distributie van vaccins via de Covax-faciliteit en andere maatregelen voor steun op langere termijn om kwetsbare gezondheidsstelsels te versterken.
Achtergrondinformatie
De regio West- en Centraal-Afrika is een van de armste en kwetsbare regio's ter wereld. De regio wordt geplaagd door een combinatie van ernstige aanhoudende en terugkerende humanitaire crises als gevolg van conflicten, die worden verergerd door voedselonzekerheid, chronische ondervoeding, natuurrampen, epidemieën en klimaatverandering. In 2021 hadden meer dan 35,2 miljoen mensen in de regio noodhulp nodig.
Humanitaire hulp alleen kan de onderliggende en vaak structurele oorzaken van de humanitaire crises in de regio niet oplossen. Daarom pleit de EU voor een drietrapsaanpak waarbij humanitaire hulp wordt gekoppeld aan ontwikkeling en vrede, en zij past deze ook toe. Donoren werken daarbij samen om de samenhang tussen humanitaire en ontwikkelingshulp en stabiliseringsactoren verder te vergroten.
In 2021 ondersteunde de EU humanitaire interventies in de regio met meer dan 265 miljoen euro. Een deel daarvan is gebruikt om de voedselcrisis in de regio aan te pakken, waarvan met name mensen in door conflicten getroffen gebieden het slachtoffer waren. De humanitaire hulp van de EU is bedoeld voor mensen die het slachtoffer zijn van conflicten en onveiligheid en biedt hun onderdak, voedselhulp en voedingsondersteuning, toegang tot gezondheidszorg en schoon water, behandeling voor ondervoede kinderen en bescherming van kwetsbare personen.
Daarnaast verstrekt de Europese Commissie i 100 miljoen euro aan humanitaire hulp ter ondersteuning van de uitrol van vaccinatiecampagnes in Afrikaanse landen in Afrika met kritieke humanitaire behoeften en kwetsbare gezondheidsstelsels. Ten minste 25 miljoen euro daarvan komt ten goede aan vaccinatiecampagnes voor de meest kwetsbaren in West- en Centraal-Afrika.
Meer informatie
Factsheets over humanitaire hulp van de EU: