Plenaire hoogtepunten: nieuwe EP-voorzitter, Franse prioriteiten voor de EU en digitale diensten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 21 januari 2022.

Europarlementsleden verkozen Roberta Metsola tot Parlementsvoorzitter, bespraken de Franse EU-plannen met President Macron i en stemden over regels voor online platformen.

Link naar de video: Hoogtepunten plenaire zitting

(Duur van de video:01:30)

Eerbetoon aan voorzitter Sassoli i

De plenaire sessie van januari in Straatsburg werd geopend met een herdenkingsceremonie voor David Sassoli, die op 11 januari overleed. De voormalige premier van Italië en Europarlementariër Enrico Letta i herdacht de “strijd voor democratie” van zijn goede vriend. De voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i en de Franse President Emmanuel Macron, die het roterende

voorzitterschap van de Raad i leidt, hielden ook een toespraak. Daarna was het woord aan de verschillende fractieleiders.

Parlementsvoorzitter en het bureau

Op dinsdag verkozen de EP i-leden Roberta Metsola tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Metsola, die op de dag van de verkiezing 43 werd, is de jongste Parlementsvoorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw, na Simone Veil i die van 1979 tot 1982 voorzitter was, en Nicole Fontaine i (van 1999 tot 2002).

De Europarlementariërs kozen ook 14 vicevoorzitters en vijf quaestoren, die samen met de voorzitter het Bureau van het Parlement vormen. Neem een kijkje naar de rollen van het Bureau en de Parlementsvoorzitter.

Frans voorzitterschap i van de Raad

Het Parlement besprak met President Macron de prioriteiten van Frankrijk voor het roterende voorzitterschap van de Raad. In zijn toespraak riep Macron op tot engagement om “nieuw leven te geven” aan de beloften waar de EU op gebaseerd is - zoals democratie, vooruitgang en vrede. EP-leden repliceerden dat onder andere gendergelijkheid, de herziening van het pakket fiscale maatregelen en de besluiteloosheid over buitenlands beleid moeten worden aangepakt.

Gezondheidsunie

Het Parlement keurde een voorlopig akkoord met de Raad goed om de bevoegdheden van het Europese Geneesmiddelenagentschap i (EMA) uit te breiden. De wetgeving is deel van de Europese Gezondheidsunie. Om toekomstige crisissen beter aan te pakken, moet het agentschap beter uitgerust zijn om tekorten aan geneesmiddelen en medische apparatuur beter op te volgen en te beperken.

Digitale diensten

EP-leden gaven hun groen licht om de maatregelen tegen illegale online producten, diensten en inhoud te onderhandelen met de Raad. De Digital Services Act (DSA) legt duidelijke verantwoordelijkheden vast voor online platformen, zoals sociale media en marktplaatsen.

Dierentransport

De Europarlementsleden stemden over de verbetering van het dierenwelzijn tijdens transport, om de export van levende dieren te controleren en het vervoer van jonge dieren te beperken. Ze riepen ook de Commissie en de EU-landen op om de EU-regels bij te werken om de overgang te maken van het vervoer van levende dieren naar het vervoer van vlees.

Buitenlandse zaken

EP-leden veroordeelden de verslechtering van mensenrechten in Hong Kong (China), ze riepen op tot een onderzoek naar de misdaden tegen de bevolking van Kazachstan en eisten een politieke dialoog in Soedan voor een transitie naar een burgerlijk bestuur in het land.

Meer over de plenaire sessie

Ontdek het Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20220113STO20906