Landen en gebieden overzee: intensiever samenwerken voor groene welvaart, beter leren en betere vaardigheden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 17 december 2021.

De Commissie versterkt haar partnerschap met de landen en gebieden overzee (LGO), die constitutionele banden hebben met Denemarken, Frankrijk en Nederland, op basis van gezamenlijk overeengekomen prioritaire gebieden. Om deze samenwerking te onderbouwen heeft de Commissie voor de periode 2021-27 een financiële bijdrage van 385,4 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van partnerschappen op basis van overeengekomen prioriteiten met 10 LGO: Aruba, Frans-Polynesië, Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden, Groenland, Nieuw-Caledonië, Saba, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre en Miquelon, Sint Eustatius en Sint Maarten, alsmede een regionaal LGO-programma in de Stille Oceaan.

Jutta Urpilainen, commissaris voor Internationale Partnerschappen: “Het verheugt mij zeer dat we ons partnerschap tussen de EU en de LGO verder ontwikkelen. Van het noordpoolgebied tot de Noord-Atlantische Oceaan, van het Caribisch gebied tot de Indische Oceaan en de Stille Oceaan zijn de LGO bevoorrechte partners van de EU. Samen zullen we de meest dringende uitdagingen van vandaag aanpakken — klimaatactie, biodiversiteitsverlies en de COVID-19-pandemie — en tegelijkertijd gedeelde welvaart waarborgen en menselijke ontwikkeling bevorderen, meer bepaald door beter kwaliteitsonderwijs voor jongeren. Vandaag hebben we onze visie op langetermijnsteun voor groenere en veerkrachtigere LGO uiteengezet. Dit betekent schone energie en schoon water, hoogwaardige banen, het benutten van digitale voordelen, allemaal geschraagd door een alomvattende menselijke ontwikkeling om het potentieel van ieder individu daadwerkelijk te bevorderen.”

Nieuwe partnerschappen, gezamenlijk overeengekomen met de autoriteiten van de LGO, zullen projecten omvatten inzake de verbetering van leren en vaardigheden (Groenland), digitalisering (Aruba), waterbeheer (Frans-Polynesië) en schone energie (Nieuw-Caledonië, Saba en Sint Maarten), maar ook inzake natuurvriendelijk cultuurtoerisme (Saint-Pierre en Miquelon), duurzame landbouw (Sint Eustatius, Stille Oceaan), rampenrisicobeheer (Saint-Barthélemy) en de bescherming van natuurlijke habitats en oceanen (Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden). De EU zal in 2022 ook een Europees jeugdnetwerk tussen de EU en de LGO opzetten.

De overeengekomen prioriteiten zijn in overeenstemming met de Agenda 2030 van de VN, de Overeenkomst van Parijs en de prioriteiten van de EU, zoals de Green Deal en de Digitale Agenda. Daarnaast zullen veel van die prioriteiten ook de doeltreffende uitvoering van de Global Gateway-strategie ondersteunen.

Achtergrond

De dertien landen en gebieden overzee van de EU zijn eilanden in de Atlantische Oceaan, Antarctica, de Noordelijke IJszee, het Caribisch Gebied, de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Zij hebben constitutionele banden met Denemarken, Frankrijk en Nederland.

Hoewel zij geen deel uitmaken van het grondgebied van de EU of de eengemaakte markt van de EU, zijn de ongeveer 1 miljoen inwoners van de LGO EU-burgers en zijn zij bijvoorbeeld ook vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

De LGO zijn geassocieerd met de EU en hebben een bijzonder politiek, samenwerkings- en commercieel partnerschap met de EU (rechten- en contingentvrije toegang tot de EU-markt). De betrekkingen tussen de EU en de LGO gaan terug tot het Verdrag van Rome (1957) en zijn verankerd in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

De EU heeft nu 11 meerjarige indicatieve programma's voor de LGO vastgesteld voor de periode 2021-27. Met deze samenwerkingskaders voor de lange termijn verbindt de EU zich ertoe financiering te verstrekken voor gezamenlijk vastgestelde prioriteiten.

Over het besluit inzake de associatie van de landen en gebieden overzee, met inbegrip van Groenland, met de EU (DOAG)

Het DOAG, ter waarde van 500 miljoen euro, is het nieuwe instrument voor het politieke/institutionele, handels- en financiële samenwerkingskader voor het partnerschap tussen de EU en de LGO voor de periode 2021-27. Het voegt de twee eerder bestaande rechtskaders samen, waardoor de regels voor het partnerschap met alle LGO worden geharmoniseerd en het bevat specifieke bepalingen voor het partnerschap met Groenland, waar de Commissie een bureau zal openen om de samenwerking in de toekomst te versterken.

De partnerschappen met de LGO zullen gericht zijn op overeengekomen strategische prioriteiten zoals de Europese Green Deal (klimaatactie, energietransitie en biodiversiteit), digitalisering, het scheppen van duurzame werkgelegenheid en menselijke ontwikkeling. De EU zal in 2022 ook een Europees jeugdnetwerk tussen de EU en de LGO opzetten met het oog op een sterkere betrokkenheid van jongeren die in de LGO wonen.

Het DOAG voorziet in de volgende toewijzing voor 2021-2027:

  • Groenland: 225 miljoen euro
  • Territoriaal: 164 miljoen euro
  • Regionaal: 61 miljoen euro
  • Intraregionaal: 15 miljoen euro
  • Ondersteuningsmaatregelen: 22 miljoen euro
  • Niet-toegewezen flexibiliteitsreserve: 13 miljoen euro

Meer informatie

Landen en gebieden overzee

Global Gateway

Meerjarige indicatieve programma's voor de LGO