Europa wil betere bescherming platformwerkers

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op donderdag 9 december 2021.

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gepresenteerd om platformwerkers, zoals Uberchauffeurs of Deliveroo-bezorgers, meer sociale bescherming te bieden. Europarlementariër Kim van Sparrentak is tevreden dat veel van de eerdere voorstellen van het Europees Parlement zijn overgenomen: “We kunnen platforms niet langer laten bepalen óf en welke rechten werknemers krijgen. Dit voorstel brengt ons dichter bij het afschaffen van ‘schijnzelfstandigheid’ en het beëindigen van de willekeur van algoritmes die platformwerkers aansturen.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

De Commissie stelt voor een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ voor een groot aantal platformwerkers in te voeren. In Europa zouden tot 4 miljoen van hen daardoor in aanmerking komen voor een vast contract met recht op minimumloon, ziekteverlof en vakantiedagen. Rechten die zij nu nog niet hebben. Bovendien wordt de bewijslast omgekeerd, zodat het aan het platformbedrijf is om te bewijzen dat wie voor hen werkt ook echt een zelfstandig ondernemer is.

Van Sparrentak: “Hierdoor hoeven platformwerkers geen rechtszaken meer aan te spannen om te krijgen waar ze recht op hebben en moeten platformbedrijven stoppen met schijnconstructies, waarin ze werknemers aannemen als zzp’ers. Het is goed dat we in Europa een vuist maken tegen deze grote platforms.” Ze benadrukt dat het het voorstel nog verbeterd moet worden door door het rechtsvermoeden toe te passen op álle platformwerkers. “Mensen die bijvoorbeeld via Tempr werken dreigen nu buiten de boot te vallen”, stelt Van Sparrentak.

Eerlijke en transparante algoritmen

Van Sparrentak is blij dat een groot deel van haar voorstellen voor eerlijke en transparante algoritmen zijn overgenomen door de Europese Commissie. Algoritmen bepalen voor platformwerkers de prijs van een dienst en aan wie opdrachten worden toegewezen. In de voorstellen van de Commissie krijgen platformwerkers inzicht in hoe de algoritmen werken, hoe beslissingen over hun werk en loon worden gemaakt en hoe hun gedrag de algoritmen beïnvloedt. Ook moet met werknemers en vakbonden worden overlegd over de invoering en toepassing ervan.

Het constant monitoren van platformwerkers wordt zelfs verboden waar dit leidt tot gevaar voor fysieke of mentale gezondheid. Als het aan van Sparrentak ligt wordt ontslag door een algoritme ook verboden. Van Sparrentak: “Platforms moeten zich niet langer kunnen verschuilen achter hun algoritmen. We moeten de willekeur, constante surveillance en extreme werkdruk stoppen die komen kijken bij een algoritme als manager. Dit voorstel is wel een belangrijke doorbraak met verstrekkende gevolgen. Door regels over algoritmes op te nemen in deze wetgeving wordt een belangrijke stap gezet richting een nieuwe categorie digitale arbeidsrechten voor de 21ste eeuw.”

In de komende maanden bepaalt het Europees Parlement haar positie, waarna de onderhandelingen met de EU-landen starten. Van Sparrentak onderhandelt namens de Europese Groenen hierover.