Europees concurrentiebeleid meer gefocust op groene en digitale doelen

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op donderdag 18 november 2021.

De Europese Commissie heeft haar visie gepresenteerd op hoe het Europese mededingingsbeleid moet worden aangepast aan ontwikkelingen zoals de Europese Green Deal, digitalisering en de coronapandemie. GroenLinks is tevreden met het feit dat de Commissie erkent dat lagere consumentenprijzen niet het enige doel moet zijn van mededingingsbeleid en dat het beleid moet bijdragen aan de strategische doelen van de EU voor een succesvolle groene en digitale transitie.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Op gebied van klimaat, milieu en energie wil de Europese Commissie het beleid aanpassen zodat overheidssteun duidelijker gericht is op de doelstellingen van de Europese Green Deal. De Commissie geeft daarbij aan dat EU-goedkeuring van staatssteun voor kolen en olie ‘onwaarschijnlijk’ is en investeringen in gas alleen als het aantoonbaar te rijmen is met het klimaatakkoord van Parijs.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Green Deal kan alleen slagen als staatssteunregels volop in dienst staan van Europees klimaat-, energie- en industriebeleid. Het is, zeker na de klimaattop, zaak dat de Commissie nog veel duidelijker maakt aan de EU-landen dat het tijdperk van fossiele subsidies voorgoed voorbij is. Overheidssteun is volop nodig voor de nieuwe economie."

GroenLinks wil ook meer urgentie zien bij de aanpak van de oppermachtige techbedrijven. Van de 1.000 overnames van Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft in de afgelopen 20 jaar is er geen enkele tegengehouden. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Daardoor zijn deze bedrijven veel te dominant en machtig geworden. Voor strenger toezicht op techbedrijven moeten we fundamenteel veranderen hoe we machtsposities en overnames beoordelen. Het is goed dat de Europese Commissie inziet dat de rol van data cruciaal is in mededingingsregels.”

Van Sparrentak vervolgt: “Als we nu niet daadkrachtig optreden, wordt onze samenleving nog afhankelijker van een klein clubje datamachten. Funest voor de concurrentiepositie van privacy-vriendelijke alternatieven maar ook voor de vrijheid om zelf te bepalen wat er met onze persoonlijke data gebeurt. Hoog tijd voor strenger toezicht, waarin we beter kijken naar de rol van data en de macht van dit soort bedrijven over consumenten.”

Ook heeft de Commissie vanwege de aanhoudende coronapandemie besloten om exceptionele staatssteun langer toe te staan, tenminste tot en met 30 juni 2022. GroenLinks uitte vanaf het begin kritiek op het feit dat er nauwelijks duurzaamheidseisen aan de miljarden aan coronasteun vastzitten. De Commissie wil nu weliswaar positieve prikkels inbouwen om staatssteun in te zetten voor de duurzame en digitale transitie, maar stelt geen duurzaamheidseisen aan publieke steun aan vervuilende sectoren zoals de luchtvaart. “Hier blijven we dus afhankelijk van de goodwill van lidstaten”, aldus Eickhout.