Samenwerkingsraad EU‑Oezbekistan, 16 november 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 november 2021, 16:00.

16e zitting van de Samenwerkings­raad EU‑Oezbekistan Van links naar rechts: Augusto Santos Silva, de Portugese minister van Buiten­landse Zaken, en Abdulaziz Kamilov, de Oezbeekse minister van Buiten­landse Zaken

Voornaamste resultaten

De Samenwerkingsraad EU‑Oezbekistan heeft op dinsdag 16 november in Brussel zijn 16e zitting gehouden. Voorzitter was Augusto Santos Silva, de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, namens Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De Oezbeekse delegatie werd geleid door Abdulaziz Kamilov, de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken.

De Samenwerkingsraad maakte de balans op van de ontwikkelingen in de betrekkingen tussen de EU en Oezbekistan in de afgelopen 2 jaar en nam met voldoening nota van de intensiteit van de contacten op alle niveaus, ondanks de verstoring van de geregelde persoonlijke bijeenkomsten als gevolg van de COVID‑19-pandemie. De beide partijen waren het eens over het belang van het nastreven van een groen, duurzaam economisch herstel na de pandemie. De Samenwerkingsraad besprak daarnaast het ambitieuze hervormingsprogramma van Oezbekistan en vraagstukken in verband met de rechtsstaat, handel, investeringen en betrekkingen op energie­gebied, naast internationale vraagstukken. Ook goed bestuur en de rol van het maatschappelijk middenveld werden besproken, evenals maatregelen ter verbetering van het ondernemings­klimaat in Oezbekistan. De EU begroette de toetreding van Oezbekistan in april 2021 tot het SAP+ (het EU‑stelsel van algemene tarief­preferenties, dat voor de meeste goederen unilateraal rechten­vrije toegang verleent) en besprak de voortgang van het Oezbeekse verzoek om toetreding tot de WTO. Ook werden er mensenrechten­kwesties besproken.

De Samenwerkingsraad nam nota van de vorderingen bij de onderhandelingen over een nieuwe versterkte partnerschaps- en samenwerkings­overeenkomst tussen de EU en Oezbekistan. Deze nieuwe overeenkomst zal de bilaterale betrekkingen verder verdiepen en het lopende ambitieuze hervormings­programma in Oezbekistan ondersteunen. Tot nog toe zijn er 9 formele onderhandelings­ronden gehouden, waarbij de beide partijen tijdens de pandemie ook op afstand hebben vergaderd om gestaag toe te werken naar de afronding van een tekst.

De Samenwerkingsraad had waardering voor de rol van Oezbekistan bij het stimuleren van de regionale samenwerking in Centraal‑Azië, onder meer door het bevorderen van duurzame connectiviteit.

De Samenwerkingsraad wisselde ook van gedachten over Afghanistan en andere actuele politieke en veiligheidskwesties.

Samenwerkingsraad EU‑Oezbekistan, 11 november 2019

Betrekkingen EU‑Oezbekistan (EDEO)

EU-stelsel van algemene tarief­preferenties (Europese Commissie)

Informatie over de zitting

Brussel

16 november 2021