Vergezichten over vertegenwoordiging: Montesquieu policy paper #11 gepubliceerd
DEN HAAG (PDC i) - Een verandering van de spelregels van de politiek als startpunt voor een nieuwe bestuurscultuur. Dat is het uitgangspunt voor de policy paper 'Vergezichten over vertegenwoordig' van Simon Otjes i en Kristof Calvo i over mogelijke veranderingen aan de Nederlandse en Belgische kiesstelsels.
Sinds het toeslagenschandaal is 'een nieuwe bestuurscultuur' uitgegroeid tot een buzzword in Nederland. Ook in België wil de regering het vertrouwen van de burger in de politiek herstellen. Volgens de auteurs gaat het in deze discussies echter te veel over het gedrag van individuele politici, alsof het gedrag onafhankelijk is van de spelregels waarin deze politici gedijen. Otjes en Calvo betogen dat de 'bestuurscultuur' niet afhankelijk is van wie wij kiezen, maar hoe wij ze kiezen en in welke context zij werken.
Om een cultuurverandering te bereiken moeten daarom de spelregels aangepast worden. In hun paper stellen Otjes en Calvo aan de hand van vijf radicale kiesstelsels, waaronder een Gelote Kamer en een Kamer van Generaties, vijf concrete aanbevelingen voor waar de kiesstelsels van Nederland en België van kunnen leren:
-
1.De burger is baas: meer kiezers met meerdere stemmen hebben meer impact.
-
2.Meer lokale vertegenwoordiging in de landelijke politiek helpt de kloof tussen wetgeving en praktijk te dichten.
-
3.Jongeren moeten een grotere stem krijgen door de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 te verlagen.
-
4.De Kamer opent de ramen en deuren via gemengde commissies met ook gelote burgers.
-
5.Meer en beter ondersteunde nationale Kamerleden leveren beter werk.
Met deze aanbevelingen in de hand kan politiek Den Haag verder met het debat over deze onderwerpen, om te zien welke van deze aanpassingen, zo niet allemaal, de democratische vernieuwing kunnen brengen waar zoveel over gesproken wordt. De paper is hieronder gratis te lezen.