COP26: Europese Commissie zegt 1 miljard euro toe om bossen wereldwijd te beschermen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 2 november 2021.

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie i, heeft vandaag tijdens de 26e VN-klimaatconferentie van de partijen (COP26) in Glasgow aangekondigd dat de Europese Unie 1 miljard euro zal bijdragen aan de mondiale toezegging voor bossen. Met dit steunpakket uit de EU-begroting wil de EU gedurende vijf jaar partnerlanden helpen om bossen wereldwijd te beschermen, te herstellen en duurzaam te beheren en de doelstellingen van Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken.

Voorzitter Ursula von der Leyen: “Bossen zijn de groene longen van onze planeet. We moeten ze beschermen en herstellen. Ik kondig dan ook met vreugde aan dat we 1 miljard euro zullen uittrekken om bossen wereldwijd te beschermen. Met deze toezegging laat de EU duidelijk zien dat zij zich ertoe verbindt om bij mondiale veranderingen ter bescherming van onze planeet het voortouw te nemen, zoals ook in onze Green Deal is vastgesteld.”

Jutta Urpilainen i, commissaris voor Internationale Partnerschappen: “De bijdrage die de EU vandaag heeft toegezegd voor het duurzaam beheer, het herstel en de bescherming van bossen zal duurzame groei en werkgelegenheid, klimaatmatiging en -aanpassing, en het behoud van de biodiversiteit in onze partnerlanden ondersteunen. De Europese Unie zal multilaterale partnerschappen met regeringen, het maatschappelijk middenveld, inheemse volkeren en particuliere actoren aangaan om de duurzameontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken en mens en planeet voorop te stellen. De specifieke aandacht voor het Congobekken toont aan dat urgente actie nodig is om dit unieke gebied en de bijbehorende ecosystemen te beschermen.

Met deze toezegging draagt de Europese Commissie bij aan de mondiale toezegging voor bossen van de internationale gemeenschap tijdens de COP26. Als follow-up zal de EU samenwerken met partnerlanden om bossen op een alomvattende en geïntegreerde manier in stand te houden, te herstellen en duurzaam te beheren. Van de vandaag toegezegde 1 miljard euro zal 250 miljoen euro worden geïnvesteerd in het Congobekken, dat zich over acht landen uitstrekt (Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Republiek Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Burundi en Rwanda), om het op één na grootste tropische regenwoud ter wereld te beschermen en tegelijkertijd de bestaansmiddelen van de bevolking in dat gebied te verbeteren.

Achtergrond

Meer dan 1,6 miljard mensen ter wereld zijn voor voedsel, geneesmiddelen en bestaansmiddelen afhankelijk van bossen. Bosgebieden, waarvan de grootste buiten de EU liggen, houden de bodem in stand en ondersteunen 80 % van de biodiversiteit in de wereld.

Omdat bossen zuurstof produceren, de lucht zuiveren en tot 30 % van de broeikasgasemissies absorberen, zijn zij ook van essentieel belang om de klimaatverandering te beperken Zij zijn net zo belangrijk voor de aanpassing aan de klimaatverandering. Broeikasgasemissies als gevolg van ontbossing zijn de op een na belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Tussen 1990 en 2016 is er wereldwijd in een tempo van ongeveer 800 voetbalvelden per uur bosbedekking verloren gegaan.

Sinds het begin van de jaren negentig ondersteunt de EU bosbehoud, met name in Centraal-Afrika, via het EU-vlaggenschipprogramma Ecofac (behoud van biodiversiteit en kwetsbare ecosystemen in Centraal-Afrika). Dankzij deze onafgebroken steun kon ongeveer 16 miljoen ha regenwoud in het Congobekken in stand worden gehouden, duurzame ontwikkeling worden bevorderd en worden voorzien in de bestaansmiddelen van de plaatselijke bevolking.

De toezegging van de Europese Commissie van vandaag wordt gefinancierd uit het NDICI-instrument — Europa in de wereld.

Nadere informatie

Toespraak van de voorzitter over bossen en landgebruik (europa.eu)

26e VN-klimaatconferentie van de partijen (COP26)

Programma Ecofac

EU-actieplan inzake wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (Flegt)

Verhalen over duurzame bosbouw

Zambia: how to survive when rain and forests dwindle | International Partnerships (europa.eu)

Reducing firewood's heavy load for refugee women in Cameroon | International Partnerships (europa.eu)